Tehno
TEST: AOC C24G1

Školski odrađen gaming - pričamo o vrhunskom monitoru
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Ako posjedujte dobro stolno računalo, možda samo preostaje kupnja odgovarajućeg monitora

U prethodnim „back to school“ člancima govorili smo o prijenosniku i pisaču. Međutim, ako posjedujte stolno računalo koje se uspješno nosi sa svim zadatcima, možda samo preostaje kupnja monitora. Ipak će uz monitor školarac ili student provesti podosta sati, a bilo bi dobro da osim za rad bude prikladan i za zabavu. Gamerski monitor tu se nameće kao privlačan izbor, međutim često mu je prepreka cijena. Iako se uz gaming i računalno igranje većinom vežu pozamašne svote, ponekad pronađemo komad opreme koji nas uistinu ugodno iznenadi, kako mogućnostima tako i cijenom za koju se sve to nudi.


AOC C24G1 takav je komad opreme, donosi sijaset mogućnosti, a sve to po povoljnoj cijeni. Kako znamo da u opremanju jednog školarca ili studenta treba paziti na budžet, jer su tu i mnogi drugi troškovi, AOC C24G1 mogao bi biti odličan izbor ako ste u potrazi za monitorom.

Gaming mogućnosti

AOC je već dobro poznato ime u svijetu monitora. Od ulaznih modela do vrhunskih, od uredskih do igraćih, AOC nudi za svakog ponešto. AOC C24G1 ulazi u seriju gamerskih monitora koji nudi podršku za AMD FreeSync tehnologiju, koja pak uz odgovarajuću AMD grafičku karticu nudi zaista vidljivo bolje iskustvo igranja od klasičnog, tipičnog monitora tako da sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora s brojem sličica u sekundi što izlaze iz AMD grafičke kartice. Monitor će, naravno, raditi i uz Nvidia grafičku karticu, a dobit ćete vrhunske performanse zbog 144 Hz osvježavanja slike. Ako se pitate što je uopće ta tehnologija, važno je znati kako vam ona omogućava da se konačno pozdravite s neugodnim efektom "trganja" ekrana, što viđate kada broj sličica u igri prelazi vrijednost osvježavanja vašeg monitora. Dakle, ako ste igrač, sigurno znate o čemu pričamo, a ako ćete tek postati gamer, onda je ovo monitor koji će vas riješiti muka podešavanja prikaza slike. Monitor dolazi s dijagonalom od 24 inča, što je, prema nama, optimalna dijagonala. Razlučivost prikaza je 1920 x 1080 točaka, što je opet prilagođeno većini igrača. Matrica je VA, a završni sloj matiran tako da nema odbljeska okolnog svjetla u igranju na računalu, a vrijeme odziva od samo 1 ms zaduženo je za trenutnu spremnost monitora. AOC-ova Game Color tehnologija za prilagodbu zasićenja boja, Game Mode postavke za jednostavno odabiranje unaprijed definiranih postavki za različite žanrove igara, Dial Point, koji automatski postavlja križić koji pomaže FPS igračima da bolje i lakše ciljaju, Low Blue Light način rada i Flicker-Free tehnologija za zdravije dio su tehnološkog arsenala.

Zakrivljen

Posebno bismo spomenuli Low Blue Light način rada, koji eliminira šteto plavo svjetlo, pa će ovaj monitor doslovno paziti na vaše oči, što je važno ako ste dugo vremena uz monitor. Zakrivljenost od 1500R monitora G1 serije omogućuje korisnicima da se osjećaju kao da ih monitor pokriva ili okružuje vidno polje. Također, zakrivljeni zaslon nudi bolji doživljaj gledanja za bilo koji sadržaj. Monitor je dizajniran u gamerskom štihu s crnom površinom uz crvene detalje. Od priključaka tu je standardna postava u obliku VGA, DisplayPort i HDMI videopriključaka. Sada dolazimo do onoga za veliku većinu korisnika najvažnijeg – cijene. AOC C24G1 prodaje se po preporučenoj cijeni od oko 1500 kuna! Dakle, za taj iznos dobivate povoljan put do vrhunskog gaming iskustva s podrškom za napredne tehnologije današnjih modernih grafičkih kartica, kao i mogućnostima bogat monitor. Može li bolje?
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike