Mozaik
OBJAVLJENO ISTRAŽIVANJE

Grbavi kitovi okupili se na “pjevačkoj smotri”!
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Kitovi se kod otočja Kerdamec okupljaju jednom godišnje i tamo razmjenjuju napjeve i uče jedni od drugih nove melodije

Vjerovali vi ili ne, grbavi se kitovi okupljaju jednom godišnje u vodama oko sjevernog dijela Novog Zelanda na ‘pjevačkoj smotri‘ na kojoj razmjenjuju napjeve i uče jedni od drugih nove melodije! Pokazalo je novo istraživanje međunarodnih znanstvenika.

Prema istraživanju objavljenom u srijedu, znanstvenici su analizirali snimke kitova oko otočja Kermadec, tisuću kilometara sjeveroistočno od novozelandskog grada Aucklanda, na mjestu kojim prolaze tijekom godišnje migracije iz područja razmnožavanja u južnom dijelu Tihog oceana u područje oko Antarktike, gdje se hrane planktonskim račićima tijekom ljeta.

Znanstvenici koji su izvorno planirali otkriti gdje se razmnožavaju kitovi, satelitski prateći njihovo kretanje, bili su iznenađeni koliko
‘pjevaju‘.

- Nismo očekivali čuti tolike pjesme kitova, no naše tonske snimke toga putovanja mogle su se usporediti s 52 napjeva kitova koje su zabilježili znanstvenici u Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, otočju Cook, Tongi Niueu - kazala je profesorica Rochelle Constantine. Poput ljudi, grbavi kitovi prenose ponašanje, uključujući i glasanje. Iako se znalo da se kompleksni napjevi muških grbavih kitova mijenjaju vremenom, do sada je bio misterij kako se to zapravo događa.

- Usporedba napjeva pokazala je da se kod otočja Kermadec kitovi okupljaju iz raznih područja, i to je bilo iznenađenje. To sugerira da je otočje Kermadec važno mjesto gdje kitovi čuju napjeve drugih kitova, a ti se napjevi prenose i međusobno ih uče - kaže Constantine.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN VINČIĆ STAND-UP KOMIČAR IZ MIRKOVACA NASTUPIO U OTOKU

Najmanje me inspirira politika, ona je sama otišla u komediju

2

BIT ĆE IM DODIJELJENA U TVORNICI KULTURE 30. SIJEČNJA

Dobitnici nezavisne nagrade Rock&Off za životno djelo ove su godine KUD Idijoti

3

NOSAČ ZVUKA “MUSIC TO BE MURDERED BY” POSVETIO JE HITCHCOCKU

Eminem bez najave objavio novi album