Regija
MALO UPISANIH PRVAŠIĆA I NA ISTOKU SLAVONIJE

U najistočnojoj županiji
12 škola nije upisalo niti
jednog učenika u 1. razred
Objavljeno 4. rujna, 2019.
VINKOVCI - O nepovoljnoj demografskoj slici Hrvatske govore i podatci o upisima prvašića u prve razrede osnovnih škola. Prema privremenim podatcima iz ureda državne uprave iz lipnja ove godine, čak 137 osnovnih škola u Hrvatskoj u novoj školskoj godini nije upisalo ni jednoga jedinog prvašića!Zbog toga, ali i zato što inače imaju jako malo učenika, zbog čega dolazi u pitanje smisao postojanja takvih škola, 12 područnih škola diljem Hrvatske, prema informaciji potvrđenoj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, od jeseni će privremeno prestati s radom dok se ne popravi situacija s brojem učenika. U prošloj školskoj godini bilo je osam takvih škola. Riječ je, najviše, o područnim školama iz Primorsko-goranske, čak tri, Šibensko-kninske s dvije, ali i iz drugih županija, pa i jedna iz Istarske. Portal srednja.hr podsjeća kako osim Grada Zagreba i Međimurske županije, svaka županija ima bar poneku školu u kojoj nije upisan nijedan prvašić.

Kakva je situacija u najistočnijoj županiji? Nije najgora, ali ni najbolja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 91 osnovna škola, 55 matičnih i 36 područnih, i ta se brojka nije promijenila u odnosu prema prošloj školskoj godini. Nijednog prvašića nisu upisale OŠ Blage Zadre, područna škola Lipovača, koja inače ima samo dva učenika, OŠ Ivan Filipović, PŠ Đurići (9 učenika), OŠ Julija Benešića, PŠ Radoš (2), OŠ Dr Franje Tuđmana, PŠ Bapska (11), OŠ Ivan Kozarac, PŠ Donje Novo Selo (11), OŠ Lipovac, PŠ Apševci (4), OŠ Čakovci, PŠ Tompojevci (3), OŠ Stari Jankovci, PŠ Orolik (4), OŠ Markušica, PŠ Gaboš (8), OŠ Bobota, PŠ Ludvinci (2), OŠ Josip Kozarac Soljani, PŠ Strošinci (5) i Matična škola Čakovci, koja ima ukupno 48 učenika.

U Osječko-baranjskoj osam je takvih škola, u Brodsko-posavskoj 11, Požeško-slavonskoj devet i Virovitičko-podravskoj županiji četiri.

U prošloj školskoj godini osnovnoškolski odgoj i obrazovanje izvodio se u 2078 školskih ustanova, od čega je 911 matičnih i 1167 područnih škola. U ovoj školskoj godini očekuje se porast broja matičnih škola i smanjenje broja područnih škola. Ove navode potvrdila nam je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, Jadranka Mustapić-Karlić, ali drži kako nema razloga za paniku.

- Na temelju dobivenih podataka o broju upisanih prvašića u područnim školama naše županije, istina je da u 12 područnih škola nije upisan ni jedan prvašić. Međutim, područne škole nisu ugašene i neće se ugasiti jer ima učenika u ostalim odjelima - kaže pročelnica Mustapić-Karlić. M.Flego
S obzirom na to da s radom prestaje 12 područnih škola u Hrvatskoj, radit će 913 matičnih i 1145 područnih škola
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana