Osijek
OBLJETNICA BILJSKE TRAGEDIJE

Bilje: 3. rujna 1991. poginuo je 21 branitelj
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Načelnik Cickaj kaže da je tog najtužnijeg dana u Bilju poginuo 21 hrvatski branitelj

Biljci su obilježili tužnu obljetnicu " 3. rujna - Dan sjećanja". Delegacija Općine Bilje, branitelja i suboraca, na čelu s načelnikom Željkom Cickajem i zamjenikom Gaborom Vargom, od jutarnjih je sati pohodila nekoliko groblja u Osijeku i Bilju odajući počast poginulim braniteljima te položivši vijence i zapalivši svijeće na njihova posljednja počivališta.

U središtu Bilja, u sklopu programa obilježavanja "3. rujna - Dana sjećanja", izložen je dio naoružanja Hrvatske vojske - riječ je o taktičko-tehničkom zboru HV-a, pa se osim bespilotne letjelice i pješačko naoružanje moglo razgledati i borbena oklopna vozila - tenk 84, BVP, BOV te vozila M-ATV i MAX-PRO. Biljani i načelnik Cickaj primijetili su da su u prvim danima borbe za hrvatsku neovisnost 1991. branitelji imali manje naoružanja nego što je tu jučer na jednom stolu bilo izloženo. No, istaknuo je Cickaj, Hrvatska je ipak sada slobodna, a ovaj prikaz naoružanja i oklopnjaka pokazuje što sve sada HV ima.

- Obveza svih nas koji smo preživjeli to vrijeme jest sjećati se tog datuma i dostojanstveno ga obilježavati. Obišli smo groblja na kojima se nalaze naši poginuli branitelji i odali im počast. Zahvaljujem HV-u i Ministarstvu obrane što su mi odgovorili na zahtjev i došli pokazati što imaju u usporedbi s onim što smo imali 1991., kada smo doslovce s lovačkim naoružanjem branili svoju domovinu. Obveza nam je čuvati uspomenu na suborce i sjećati ih se, ali ne da bismo gajili mržnju, nego da naša djeca ne bi doživjela ono što smo doživjeli mi tog 3. rujna 1991., najtužnijeg dana u povijesti ove općine - 21 hrvatski branitelj dao je svoj život za obranu Bilja! Nažalost, nismo uspjeli jer je neprijatelj bio daleko opremljeniji - kaže Cickaj.

Služena je misa, a uz predstavnike Županije i mještane održan je mimohod.

Darko Pejić
TRAŽE JOŠ JEDNOG BRANITELJA
Cickaj je kazao da ostatke tijela jednog branitelja još traže i bilo bi dobro kada bi netko od onih koji imaju saznanja dojavio informaciju da se i njegovo tijelo dostojno pokopa. Tako bi trebali postupiti i svi oni koji znaju gdje su ostala tijela nestalih branitelja i civila. Procesuiranje zločinaca, dodaje, ne bi umanjilo njihovu bol, ali bi bar imali satisfakciju da mogu pronaći nestale. Razmjena podataka mora biti bolja i ne smije Srbija negirati Domovinski rat i njihovu okupaciju i zlodjela. Inače, Bilje je kao “Hrvatska u malom” i suživot većinskog stanovništva i svih manjina je na visokoj razini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana