Autoglas
OLIMPIJADA MOBILNOST NA PRVOM MJESTU

Toyotina flota elektrificiranih vozila za Tokio
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Oko 90 posto Toyotinih vozila na Igrama u Tokiju imati će najniže emisije plinova

Toyota Motor Corporation, globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, objavila je kako će osigurati cijelu paletu električnih vozila, uključujući jedinstvene verzije modela razvijenih posebno za podršku Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. Toyota će osigurati ukupno oko 3700 vozila za mobilnost Tokija 2020.

Većina, ili gotovo 90 posto flote službenih vozila, bit će elektrificirana. Toyota će uključiti otprilike 500 FCEV i otprilike 850 BEV, što je najveća flota za bilo koje Igre do sada. Većina vozila, njih 2700, koristit će se uglavnom kao podrška prijevozu između borilišta. To će biti vozila dostupna na tržištu, kao što je Mirai. Preliminarni izračuni govore da će prosječna emisija CO2 vozila dostupnih na tržištu za Tokio 2020. biti manja od 80 g/km, što znači otprilike pola vrijednosti u usporedbi s flotom slične veličine konvencionalnih benzinskih i dizelskih vozila.

Uz službenu flotu, Toyota će podržavati odvijanje Igara i drugim vozilima, uključujući i autobus na gorivne članke za masovni prijevoz ‘‘SORA‘‘, pomoćnim vozilima koja će podizati putnike do njihovih sjedala ili na sebi imaju pričvršćenu rampu radi omogućavanja putnicima u invalidskim kolicima ulazak u vozilo kroz stražnja vrata, kao i drugim vozilima, kao što su viličari na gorivne članke, koje proizvodi i prodaje Toyota Industries Corporation.

Toyota je predstavila i vozila razvijena posebno za Tokio 2020. To je APM, a 200 ovih vozila pomagat će posjetiteljima s invaliditetom da se kreću između borilišta Igara, kao što su Olimpijski stadion i Teniski park Ariake, te savladavanju onog posljednjeg dijela puta, kao i u slučaju nužde.

Tokyo 2020 e-Palette služit će prijevozu osoblja i sportaša, pri čemu će 12 ili više tih vozila imati neprekidnu rutu kretanja unutar Olimpijskog i Paraolimpijskog sela. Zahvaljujući niskom podu, električnoj rampi te preciznom zaustavljanju na svakoj stanici, ostavljajući malo ili nimalo jaza između rubnog kamena i autobusa, e-Palette olakšat će putovanje putnicima u invalidskim kolicima i vršiti prijevoz na kratkim udaljenostima. Predviđa se da će se ovo vozilo odlikovati automatiziranom vožnjom. Povrh rukovatelja u svakom vozilu, koji će nadzirati odvijanje automatizirane vožnje, Toyota će osigurati i digitalni upravljački sustav radi praćenja stanja vozila.

Toyota Concept-i nada se unijeti dodatno uzbuđenje i pažnju u Igre svojim djelovanjem kao vozilo u konvoju u prenošenju olimpijskog plamena i predvodničko vozilo u maratonu. Povrh vozila osiguranih za Igre, javne ceste koje okružuju izložbeni prostor Toyota Cityja ‘’MEGAWEB’’ na području Tokio Odaiba/Toyosu koristit će se za testne vožnje vozila s naprednim tehnologijama vožnje. Bit će dostupno i 500 vozila MIRAI za prijevoz osoblja Igara između službenih lokacija Tokija 2020., primjerice između zračnih luka i borilišta.

Milan Bugarić
ELEKTRIČNA VOZILA ZA PJEŠAČKE ZONE
Toyota će staviti na raspolaganje otprilike 300 komada svojih stajaćih prijevoznih sredstava zaštitarskom/medicinskom osoblju, koje će se nalaziti na lokacijama Tokija 2020., kao što su Olimpijski stadion i Teniski park Ariake. Povrh toga, Toyota istražuje korištenje sjedećih prijevoznih sredstava, kao i onih za povezivanje s invalidskim kolicima za osobe u kolicima i one s poteškoćama u kretanju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike