Autoglas
STIGAO NOVI PROTOTIP

Kia ima električni romobil dometa od 20 kilometara
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Kia, koja je dio automobilske skupine Hyundai Motor Group, razvila je novi prototip električnog romobila. Novi model, koji se temelji na konceptu predstavljenom 2017. na sajmu zabavne elektronike CES, dobio je pogon na stražnjem kotaču, snažnu litijsku bateriju i elegantna prednja i stražnja svjetla.


Ako je romobil smješten u vozilu, automatski se puni korištenjem struje tijekom vožnje, što omogućava nesmetan završetak putovanja. Promjena pogona s prednjeg kotača na stražnj ključna je u unaprjeđivanju sigurnosti i stabilnosti, jer masu postavlja straga. Dodatno su inženjeri stavili opruge na prednji kotač, kako bi pružili udobniju vožnju, čak i na tvrđim podlogama. DongJin Hyun, voditelj odjela za robotiku, rekao je: "To je romobil koji može biti integriran u naša vozila u budućnosti. Naš osobni električni romobil čini zabavnim prvi i zadnji kilometar, a ujedno i pomaže kod smanjenja prometnih gužvi i emisija u gradskim središtima."
izvedba električnog romobila donosi litijsku bateriju kapaciteta 10,5 Ah. To romobilu omogućava dostizanje najveće brzine od 20 km/h i trebalo bi biti dovoljno za domet od 20 kilometara s jednim punjenjem. Romobil se od konkurencije razlikuje po pametnim dizajnerskim rješenjima, npr. trostupanjsko slaganje omogućava manju masu (samo 7,7 kg). Praktičnost romobila povećana je digitalnim zaslonom koji prikazuje stanje baterije i brzinu romobila; za vožnju noću na romobilu su ugrađena prednja i stražnja elegantno dizajnirana LED svjetla. Tražeći daljnji razvojni potencijal inženjeri, namjeravaju ugraditi regenerativni kočni sustav koji će povećati domet romobila za 7 %. Neprestani napori u pružanju posljednjeg kilometra strankama u skladu su s trendom naglašenim u istraživanju globalne savjetničke tvrtke McKinsey & Company. Ona predviđa da će tržište mobilnosti posljednjeg kilometra (Last Mile Mobility) u SAD-u, Europi i Kini do 2030. narasti na čak 500 milijardi dolara. M.Bugarić


Milan Bugarić