Autoglas
BRILJANTNI INŽENJER PREMINUO U 82. GODINI

Odlazak Ferdinanda Piecha, tvorca jakog Volkswagena
Objavljeno 3. rujna, 2019.

Nije bilo medija u Njemačkoj koji nije objavio vijest o smrti Ferdinanda Piecha, bivšeg glavnog direktora Volkswagena. Piech je transformirao njemačku kompaniju od osrednjeg proizvođača automobila u jednu od globalno najuspješnijih automobilskih kompanija. Osamdesetdvogodišnji Piech, unuk Ferdinanda Porschea, tvorca omiljene Volkswagenove bube, umro je u bavarskom Rosenheimu. Obitelji Piech i Porsche i danas upravljaju grupom Volkswagen.

Obitelji Piëch i Porsche bile su povezane još prije Drugog svjetskog rata. Naime, otac Ferdinanda Piëcha, imenom Anton Piëch, bio je odvjetnik Ferdinanda Porschea. S Porscheom se Anton povezao i obiteljski oženivši se Louisom Porsche (jedinom kćeri Ferdinanda Porschea). Anton Piëch imao je 15-postotni udio u Porscheovoj automobilskoj kompaniji. Briljantni inženjer Piech uveo je revolucionarne promjene u Volkswagen nakon što je primijenio tehniku modularne konstrukcije, koja je omogućila da Audijevi, Škodini i Volkswagenovi automobili imaju do 65 posto zajedničkih dijelova, što je Volkswagenu pomoglo da drastično smanji troškove proizvodnje. U okviru tvrtke Audi postigao je Ferdinand Piëch velik uspjeh modelima 80, 100 i Quattro. Tim je uspjehom tvrtka Audi postala dostojan konkurent BMW-u i Mercedesu.

Pod Piechovim vodstvom Volkswagen je proširio proizvodnju i, u samo godinu dana, kupio luksuzne brendove Bentley, Bugatti i Lamborghini.

- Oduvijek i prije svega smatrao sam se menadžerom "pi", oslanjao sam se na instinkt za zahtjeve tržišta. Posao i politika nikada me nisu odvraćali od naše temeljne misije: razviti i napraviti atraktivne automobile - napisao je Piech u svojoj autobiografiji. Volkswagen je bio u gubitku od milijardu eura kada ga je Piech preuzeo, a nakon devet godina pod njegovim vodstvom došao je do 2,6 milijardi eura profita. Volkswagen je postao carstvo s 12 brendova, uključujući Seat, Škodu, Audi, Porsche, Bentley i Ducati i kamione MAN i Scania. Piech, otac dvanaestero djece s četiri različite žene, bio je poznat po rizičnim poslovnim potezima koji bi naposljetku postigli izvanredan uspjeh.

Glavni izvršni direktor Volkswagena postao je 1993., a predsjednik 2002. i na toj je poziciji ostao do travnja 2015., kada je podnio ostavku zbog neslaganja s glavnim izvršnim direktorom Marinom Winterkornom. Nekoliko mjeseci poslije bit će otkriveno da je Volkswagen varao na emisiji stakleničkih plinova, što će pogoditi reputaciju tvrtke.

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

CIJENA BI MOGLA DOSTIĆI TRI MILIJUNA EURA

Prodaje se prototip Ferrarija F50

Najčitanije iz rubrike