Novosti
PREGOVORI U MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

Potporu sindikalistima za veće plaće dalo dvadesetak medicinskih sestara
Objavljeno 30. kolovoza, 2019.

Pregovori o plaćama u zdravstvu nastavljeni su u petak u Ministarstvu zdravstva, a sindikalnim pregovaračima potporu je došlo dati dvadesetak medicinskih sestara i tehničara.


"Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj Našoj", poruka je na jednom od transparenata uoči nastavka pregovora o zahtjevima sindikata, koji ističu da neće pristati ni na što ispod onog što je parafirano prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora za zdravstvo - tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.


Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je uoči početka pregovora da je cilj riješiti u okviru postojećeg kolektivnog ugovora probleme koji se odnose na sudske sporove o dodatcima za prekovremeni rad, čije je neplaćanje dosegnulo dvije milijarde kuna. Ako se obje strane slože oko rješavanja tog pitanja, neće biti potrebni sudovi, a onda će biti jasnija slika oko pregovora o plaćama. Zrinušić je ponovio stajalište Vlade i Ministarstva financija da "horizontalni pristup ne znači uravnilovku, nego sagledavanje svih postojećih zahtjeva", kako bi se osigurala pravičnost u osnovicama za sve plaće. "A ovi dodatci nisu niti mogu biti predmet razgovora o plaćama", dodao je. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak kazao je kako očekuju da Vlada konačno kaže kojim novcem raspolaže.
"Ni na što manje od onoga što smo parafirali nećemo pristati. Ako do toga ne dođe, slijede prosvjedne aktivnosti, a o tome ćemo se dogovarati na našim tijelima, ovisno o današnjim pregovorima i sljedećem tjednu", najavio je Topolnjak. "Ovo je prvi koračić u odnosu prema onom što ih čeka, okupiti ljude pred Ministarstvom, pa sljedeći put još više. Tako ćemo krenuti u određene socijalne nemire pa ćemo vidjeti kome to odgovara", poručila je čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak. Vesna Jurković, medicinska sestra iz Slavonskog Broda, vjeruje da će Vlada pristati na tražene zahtjeve sindikata jer je "i sama svjesna da je situacija u zdravstvu zaista kaotična". H
Sindikalisti poručuju da neće pristati ni na što manje od onoga što je parafirano
Možda ste propustili...

INFLACIJA JOŠ PADA, ŠTO NOSI KOLOVOZ?

Podizanje cijena usluga može “razbuktati” inflaciju

ZA UREDNE IZBORNE FINANCIJE STIŽE NOVAC

Nekim strankama sjedaju naknade, neke na čekanju

Najčitanije iz rubrike