Dome slatki dome
OPREMANJE STAMBENOG PROSTORA

Položaj, veličina i dizajn ormara izuzetno su važni
Objavljeno 29. kolovoza, 2019.

Ormari su izuzetno važni elementi opremanja prostora. Zbog svoje voluminoznosti ponekad teško pronalaze mjesto u prostoru, a istovremeno, zbog potrebe urednog smještaja svih stvari, potrebno ih je postaviti u količinama koje su često neadekvatne veličini stambenog prostora.

Položaj, veličina i dizajn ormara neizostavne su teme pri opremanju stambenog prostora. Pri tome dizajn ormara ne podrazumjeva samo njegovu vanjštinu nego i unutrašnjost, čiji je raspored izuzetno važan za maksimalnu iskoristivost i funkcionalnost samog ormara. Problemi pri opremanju stambenih prostora najčešće su vezani uz količinu ormara koje je potrebno smjestiti. Stvari je uvijek previše, a prostora povoljnih za smještaj ormara premalo.

Izuzetno dobre pozicije za smještaj ormara, osim onih predviđenih u spavaćim, dječjim i garderobnim prostorima, su komunikacijski i ulazni prostori. Hodnike prema spavaćim sobama ili različitim traktovima stambenog prostra poželjno je projektirati u dimenziji koja će osigurati normalnu komunikaciju i smještaj ormara dubine 45-60 cm. Minimalna širina hodnika, nakon smještaja ormara, treba biti 90cm, a u manjim prostorima je prihvatljiva i širina 80 cm. Naime, osim same komunikacije, ispred ormara je potrebno osigurati manipulativni prostor.

Ugradbeni
Kako ormari ne bi izgledali glomazno, preporučujemo odabir ugradbenih ormara, koji se izrađuju potpuno po mjeri prostora i vertikalno ga zatvaraju od poda do stropa. Na taj se način fronte ormara doživljavaju kao stijena ili zid u prostoru, a mogu biti i dominantna dekoracija ako se poigrate dizajnom fronti. Ako je ormar smješten u manjem prostoru, koristite ogledala kao fronte, koje će ga znatno vizualno povećati. Osim toga, ovakvom postavom rješavate i poziciju ogledala za cijelu figuru, što je jedan od neizostavnih elemenata većine stambenih prostora.

Prednost ugradbenih ormara u odnosu prema klasičnima je i visina, koja u cijelosti koristi prostornu dimenziju, ne javljaju se razlike u visini ormara i stropa, koje se najčešće koriste za dodatno odlaganje stvari i skupljanje prašine. S obzirom na to da je bilo što postavljeno na vrh ormara vidljivo, vizualni dojam ne može biti tako dobar kao kod ugradbenih ormara, kod kojih su sve stvari skrivene iza fronti te je vizualni dojam cjelovit i skladan.

Fronte
Fronte ormara, bilo da ga kupujete kao gotov proizvod ili naručujete kao ugradbeni, prilagodite ostalim elementima interijera. Najnoviji trendovi fronte ormara donose u vrlo decentnom i smirujućem obliku, s nježnim i neutralnim bojama. Takva rješenja su dobra u spavaćim sobama u kojima se bojama i dizajnom elemenata treba postići smirujuća atmosfera, no ormari u dječjim sobama moraju biti veseli i razigrani, u omiljenim bojama mališana. Ormare smještene u komunikacijskim prostorima možete odabrati kao neutralne, u bijeloj boji, staklu, ogledalu ili, suprotno tomu, koloristički dizajnirane u smislu kombiniranja više boja ili tekstura materijala. Ne preporučuje se kombinirati više od tri boje ili teksture materijala, a bar jedna odabrana mora imati poveznicu s drugim elementima prostora.

Organizacija unutrašnjosti ormara izuzetno je važna za njegovu dobru iskoristivost. Pri kupnji gotovih ormara nema mnogo mogućnosti za prilagodbu vlastitim potrebama, no pri izradi ormara po mjeri prostora mogućnosti su goleme. Raznovrsni mehanizmi, koji omogućavaju jednostavan pristup stvarima i odjeći koji su smješteni visoko, izvlačne ladice i police koje osiguravaju maksimalnu iskoristivost ormara dubine veće od 60 cm, daju vam priliku da projektirate ormar prema vlastitim potrebama.M.Galović-Rolich, dipl.ing. arh
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike