Kultura
SREDIŠNJA TEMA: ŠUMA STRIBOROVA

Sara Renar i Cody McClain Brown stižu na 5. InBook u Vinkovce
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.
Mia Filipov i Barbara Dujmović uložile su i ove godine puno truda kako bi jubilarni InBook privukao brojne posjetitelje
VINKOVCI

Ljubitelji vinkovačkog InBooka s nestrpljenjem očekuju ovogodišnje peto izdanje koje će prema svom sadržaju ponovo biti zanimljivo, obećavaju organizatori, a tema je - Šuma Striborova. InBook se održava od 26. kolovoza do 4. rujna u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Galeriji fotografija Meraja. InBook je književna i šire kulturna manifestacija koju samoinicijativno i volonterski organiziraju članice Udruge "retroPERSPEKTIVA" te je namijenjena mladima. Nudi ponešto za svaku dobnu skupinu, a ulazak na sve dane i programe je besplatan. Mia Filipov i Barbara Dujmović, organizacijski duo, uložile su i ove godine puno truda kako bi i ovaj jubilarni InBook privukao veliki broj posjetitelja.

Pet večeri

- Kao i proteklih godina imamo pet večeri, no kako je ovo mali jubilej - pet godina - pozvali smo poznata imena - Saru Renar, koju mlađa populacija iznimno voli, kao i Mariju Dejanović. Osim njih zvali smo i Svena Popovića koji je objavljivan u relevantnim časopisima. Imamo književnu večer s Codyjem McClainom Brownom, pa možemo reći da je malo drukčije koncipiran nego proteklih godina - rekla je Mia Filipov.


Pet godina je iza ove mlade ekipe. Mia je svih pet, a Barbara dvije godine uključena, no, kako ističu, nisu uopće razmišljale koliko će (po)trajati, nego su željele raditi nešto dobro za Vinkovce.


- Uvijek se pripremamo za godinu koja dolazi, iako ne znamo uvijek što život nosi. S druge strane, Toni Šarić, koji radi DORF, preselio je u Ozalj i opet sve ide normalno. Mislim da nema zapreka da i dalje ustrajemo i uspijemo - dodaje Barbara Dujmović.


Uz svaki projekt, pa tako i InBook, da biste opstali morate imati financijska sredstva, a Inbook se financira novcem Grada Vinkovca, Vukovarsko-srijemske županije te Društva hrvatskih književnika i Učilišta Cibalae.


- Velika pomoć u ovom projektu zasigurno je od Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a posebice zahvaljujemo Vedrani Lugić, ravnateljici koja nam je puno pomogla oko organizacije - napominje Mia Filipov.


Prema riječima Barbare Dujmović, posebnost ovogodišnjeg InBooka svakako je večer poezije i kratke priče, likovna izložba i glazbena svirka Domagoja Talana u Galeriji fotografija Meraja.


- Trudimo se održati korak sa suvremenom književnom scenom i upoznati ljude s onim što ne znaju. Svake godine imamo sve više posjetitelja, što nas posebno raduje, jer kada vidimo kako smo počeli sa svega desetak posjetitelja, a sada je to već zavidna brojka. Znamo da ovakav događaj ne postoji u Vinkovcima, koji mladi organiziraju za mlade i one nešto starije - ističe Barbara Dujmović.
Svi uživaju

Peti InBook je pred vratima, no ova mlada ekipa već slaže kockice za sljedeću godinu, ma gdje ih život odveo.


- U ovih pet godina često smo se pitale zašto mi ovo radimo i za koga? Posebno u početku kada smo imali jako mali broj posjetitelja, no sad je to puno drukčije jer svi s nestrpljenjem očekujemo početak. Kada počne, teško je opisati užitak koji vlada na svim programima InBook-a. Drži nas veliki entuzijazam i nekakva mladalačka naivnost - zadovoljna je Mia Filipov.


Kako je ovogodišnja tema Šuma Striborova, sve će biti u priči, pa će biti dosta atraktivno za posjetitelje.
InBook počinje u ponedjeljak, 26. kolovoza, u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, gdje će se održati Living history - Stari Vinkovci bana Šokčevića Kazališta Nova scena i razgovor s vinkovačkim profesoricama Nikolinom Maletić, Lilijanom Radobuljac i Andrijanom Raguž.


Mario Kokaj
Poezija i kratke priče, izložba i svirka
U srijedu, 28. kolovoza, s početkom u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci na rasporedu je književna večer s Codyjem McClainom Brownom. U petak, 30. kolovoza, u 20 sati u Galeriji fotografija Meraja održat će se večer poezije i kratke priče, likovna izložba i glazbena svirka Domagoja Talana. Početak mjeseca rujna, točnije ponedjeljak, 2. rujna, u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci svima koji se odluče doći na InBook, nudi se predstavljanje književno-glazbenoga projekta U privremenom smještaju/Poplava, čije su autorice Sara Renar i Marija Dejanović.
Sven Popović
InBook završava u srijedu, 4. rujna u 19 sati u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci književnom večeri sa Svenom Popovićem. Organizatorice Mia Filipov i Barbara Dujmović pozivaju građane Vinkovaca u njihovu Šumu Striborovu da doznaju nešto novo od eminentnih autora.
Drži nas veliki entuzijazam i neka mladalačka naivnost, zadovoljna je jedna od organizatorica, Mia Filipov
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike