Dome slatki dome
HORTENZIJE

Raskošni cvjetovi iz romantičnih legendi
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Hortenzija gotovo jednako atraktivno izgleda osušena u aranžmanima kao i u punome cvatu. Može poslužiti i kao živica

Raskošni cvjetovi hortenzije koji izazivaju divljenje svojim metamorfozama boja krase mnoge rubove vrta i vodenih površina te brojne travnjake, a njihov grm može poslužiti i kao živica za ograđivanje prostora. Hortenzija gotovo jednako atraktivno izgleda osušena u aranžmanima kao i u punome ljetnome cvatu.

Stigla je u Europu iz istočne Azije prije nešto više od dva stoljeća kao izrazito dekorativan grm s krupnim cvjetovima, ali i listovima. Poznato je oko sto različitih vrsta, a svake se godine pojavljuju nove - oblikom i bojom sve ljepše. Najpoznatiji hibridi dobiveni su iz vrste Hydrangea Macrophylla - prekrasnog grma s velikim listovima koji naraste i do dva metra, a potječe iz pradomovine tog cvijeća, Japana, gdje doseže visinu do četiri metra. Najpopularnije su hortenzije s velikim, loptastim, bijelim, ružičastim, crvenim i plavim cvjetovima iz skupine mophead, koje boje mijenjaju ovisno o tlu pa će tako na vapnenastom tlu cvjetati ružičastim cvjetovima, a na kiselom svim nijansama plave boje - što je ujedno i putokaz za njihov uzgoj.

Sjenovita mjesta
Latinski naziv za hortenziju nastao je od grčkih riječi hydor (voda) i angeion (posuda), a krije tajnu uspjeha uzgoja jednog od rijetkih cvjetova koji uspijeva posvuda, ali preferira svježa i sjenovita mjesta.

O samom postanku naziva postoje brojne romantične legende - od one da je cvijet u Europi dobio ime po Napoleonovoj pokćerki Horteuse do one da je francuski botaničar Philibert Commerson 1771. godine otkrio hortenziju i dao joj ime po izabranici svoga srca Horteuse, koja je, preodjevena u muškarca, provela nekoliko godina na brodu među muškom posadom, prateći ga na ekspediciji. Završetkom ljeta uživanje u ljepoti hortenzija moguće je produljiti sušenjem, a najbolje je vrijeme za to od rujna do listopada. Za sušenje treba izabrati cvjetove koji nisu posve svježi, ali ni uvenuli, i to iz vrste koja je najzdravija i najbolje ukorijenjena. Potom treba ukloniti lišće, pažljivo izravnati stabljike hortenzija te ih cvijetom okrenute nadolje objesiti da se osuše. Bitno je izbjegavati izravno svjetlo kako cvjetovi ne bi izblijedjeli te im dok se suše omogućiti dovoljno prostora zbog nužnog neometanog strujanja zraka.

Promjena boje
Boja cvjetova hortenzije uvjetovana je s pH tla. Plavi cvjetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu, dok su bijeli i ružičasti cvjetovi karakteristični za alkalno ili neutralno to. Drugim riječima, kisela tla s pH nižim od 5.5 obojat će plave cvjetove, dok tla s pH višim od 5.5 obojat će ružičaste, a ponekad i crvene cvjetove. Neutralno tlo (pH 6-7) stvarat će kombinacije plavih i ružičastih cvjetova. Na bijele cvjetove, pH tla nema utjecaja, te će bijeli cvjetovi ostati takvima. Odnos boje i pH tla ipak je malo kompliciraniji nego što se čini. Cijeloj priči doprinosi dostupnost iona aluminija, kao i sposobnost njegova usvajanja pojedinog kultivara. Uzgojem hortenzija u posudama, promjena boje je brža jer je jednostavnija prilagodba pH supstrata u posudi u odnosu na pH tla, prenosi Agroklub.

Promjena boje hortenzija je moguća, ali rezultati nisu odmah vidljivi. Za postizanje željene nijanse potrebno je nekoliko mjeseci, čak i cijela vegetacijska sezona. Jednostavnije je promijeniti plave cvjetove u ružičastu nego obrnuto. Ako se odlučite na ovakav eksperiment, preporučuje se izvoditi ga samo kod hortenzija starosti minimalno dvije godine. Time im se omogućuje vrijeme oporavka nakon prve sadnje.

Jasminka Knežević
Promjena cvjetova u plavu boju
Nakon određivanja pH tla, dodaje se aluminijev sulfat u tlo kako bi se snizio pH. Aluminijev sulfat se prema uputama pomiješa s vodom te zalije u području biljke. Zatim se dodaje gnojivo s visokim udjelom kalija i niskim fosfora, čime se održava intenzitet plave boje. Za zakiseljavanje tla, može se dodati gnojivo za kulture koje zahtjevaju kiselu reakciju tla (rodondendroni, aronija). Umjesto gnojiva može se koristiti kava, izmrvljene ljuske jaja, kore agruma te borove iglice.
Najpopularnije su hortenzije s velikim, loptastim, bijelim, ružičastim, crvenim i plavim cvjetovima
Najbolje vrijeme za rasađivanje hortenzija je rano proljeće ili kasna jesen. U jesen se presađuju onda kada izgube sve lišće
Hortenzije zahtjevaju redovno zalijevanje, za vrijeme ljetnjih žega je potrebno zalijevati dva puta
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike