Dome slatki dome
ODRŽAVANJE DOMA

Koliko često treba čistiti kuću ili stan?
Objavljeno 22. kolovoza, 2019.
Nakon kuhanja trebali biste obrisati površine, staviti posuđe u perilicu i skloniti namirnice koje ste koristili

Osim uređenja doma, čišćenje je važan zadatak koji će pomoći da vaš stambeni prostor izgleda lijepo, ugodno i bude higijenski ispravan. Koliko često trebate čistiti ovisi o pojedinom zadatku i prostoru, ali slijedi nekoliko jednostavnih uputa koje će vam pomoći pojednostavniti proces čišćenja.

Kuhinja – Nakon kuhanja trebali biste obrisati površine, staviti posuđe u perilicu i skloniti namirnice koje ste koristili. Nakon obroka suđe trebate pospremiti sa stola i staviti u perilicu. Sudoper operite jednom dnevno, najbolje uvečer prije spavanja, a pod jednom ili dvaput tjedno. Hladnjak prebrišite kada je prazniji, prije nego što idete u nabavku, a detaljno biste ga trebali očistiti sa svakim novim godišnjim dobom, dakle četiri puta godišnje.

Kupaonica – Kupaonica se najbrže prlja od svih prostorija te je svakodnevno čišćenje nužno. Umivaonik svaki put za sobom saperite, kao i kadu nakon korištenja. WC školjku prebrišite bar jednom dnevno antibakterijskim maramicama. Jednom tjedno biste trebali očistiti sredstvima za čišćenje kompletnu kupaonicu, uključujući i pod.

Spavaća soba – Ona treba manje posla od ostalih prostorija u domu. Jednom tjedno trebate usisati podove, presložiti ormare, zamijeniti posteljinu i obrisati prašinu. Krevet trebate napraviti svako jutro, kao i eventualno pokupiti igračke i sl. stvari, ako se radi o dječjoj sobi.

Dnevni boravak - Stanje vašeg doma u velikoj mjeri ovisi o dnevnom boravku, jer većina ljudi koja vam dođe u posjet jedino i ima priliku vidjeti dnevni boravak. Ako živite sami, dnevni boravak može danima ostati netaknut, ali ako vas je više u domu ili imate ljubimca svakodnevno čišćenje je nužno. U pravilu, podove trebate usisavati tri puta tjedno. Knjige, šalice sa stola i druge sitnice, svakodnevno vratite na svoje mjesto. Prašinu trebate brisati 1 do 3 puta tjedno, ovisno o položaju stana i broju ukućana. Jednom mjesečno trebate usisati namještaj, zavjese perite prema godišnjim dobima, a jednom godišnje tepihe.

Jednom godišnje trebali biste napraviti generalno čišćenje. Trebali biste očistiti iza i ispod svakog komada namještaja, očistiti lustere i lampe, preličiti mrlje na zidovima, isprazniti sve ormare i prebrisati police i sl.

Jasminka Knežević
Neka zavjese zablistaju
Mramorne klupice ili stol možete vrlo jednostavno očistiti uz pomoć škrobnog brašna. Od škrobnog brašna i vode napravite pastu, nanesite na mramor i dobro istrljajte četkom. Ostatke uklonite vlažnom krpom. Kako bi vaša mramorna površina zablistala dajte joj finalni sjaj uz pomoć prozirne paste za cipele. Nanesite ju na krpu i ispolirajte mramor. Želite li da zavjese zablistaju, namočite ih u mlaku vodu u koji ste dodali 15 dekagrama sode bikarbone. Ostavite da tako odstoji nekoliko sati, a zatim ih isperite u čistoj vodi ili u omekšivaču koji će im dati ugodan miris i svježinu.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna