Sport
BIJELO-PLAVI U NEDJELJU NA RUJEVICI

Odgoda bi dobro došla, Skenderu su čak tri igrača iz sredine terena izvan stroja
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Koja god nam se momčad Rijeke suprotstavi, bit će to zahtjevna utakmica, kaže Dino Skender

Vezani članci

DAMIR MIŠKOVIĆ LJUTIT ZBOG NEODGODE SUSRETA S OSIJEKOM

Europa nam je prioritet, ali nemamo roster za igrati svaka tri dana

ZORAN KVRŽIĆ

Voljeli bismo da je susret s Osijekom odgođen

Nogometaše Osijeka u nedjelju očekuje drugi uzastopni derbi HNL-a. Nakon što su remizirali s Dinamom u Gradskom vrtu, čeka ih neugodno gostovanje na riječkoj Rujevici, gdje u prijašnjim susretima nisu imali baš previše uspjeha.

Istina, u posljednje dvije sezone po jednom su uspjeli izbjeći poraz, ali ukupni skor susreta s Rijekom na Rujevici i dalje je debelo u minusu. Pokušat će ga bijelo-plavi poboljšati, a susret koji slijedi imao je i određenu psihološku predigru. Naime, Rijeka je željela odgoditi taj okršaj zbog europskih obveza, ali je HNS taj zahtjev odbio. Inače, IO HNS-a donio je uoči ove sezone odluku o mogućnosti odgode susreta hrvatskih klubova koji igraju u europskim natjecanjima.

Manjak veznjaka
S obzirom na situaciju koju Osijek ima s ozljedama, možda mu odgoda i ne bi loše došla. No ono što nikako ne bi bilo dobro za bijelo-plave jest činjenica kako bi u tom slučaju bili dva tjedna bez utakmica, što bi se svakako odrazilo na njihovu natjecateljsku formu. Trener Dino Skender muku muči s izborom u veznom redu jer su mu tri igrača iz tog dijela momčadi izvan stroja.

- Pilj i Jugović su još otprije aut, a sada im se priključio i Mioč. Situacija nije idealna, ali se moramo nositi s njom. U konkurenciji za momčad bit će novopridošli Igor Silva, koji još nije u optimalnom stanju, pa će početi s klupe - referirao je stanje u momčadi Dino Skender, trener NK Osijek.

Bijelo-plavi su sad u seriji od tri uzastopna derbija HNL-a, što bi mogla biti olakšavajuća okolnost kada je u pitanju priprema same utakmice, jer u tom dijelu, kada je riječ o susretima s Dinamom, Rijekom ili Hajdukom, nema previše razlike. To su okršaji u kojima se od Osijeka ne očekuje totalna dominacija i napadačka igra pod svaku cijenu.

- Za derbije je lakše pripremati momčad jer motivacija sama po sebi postoji. Što se taktičkog dijela tiče, nema previše razilke između pripreme susreta s Dinamom u odnosu prema utakmici s Rijekom ili Hajdukom. Trebamo nastaviti tamo gdje smo stali protiv Dinama. Bio je to ogledni primjer kako se igraju derbiji. Izgledali smo kao ozbiljna momčad i to želimo potvrditi na Rujevici. Ako mene pitate, odgovara nam što imamo niz jakih utakmica jer se u njima pokazuje od kakvog smo materijala napravljeni, a taj visoki intenzitet pomoći će nam i u susretima koji slijede nakon serije derbija. Rujevica je vruće gostovanje, ali baš na njemu trebamo pokazati kvalitetu - kaže Skender.

Spremni na sve opcije
Zapravo, najveći problem Osijeka bit će širina klupe. Ozljede su ozbiljno poremetile balans u najvažnijem dijelu momčadi, veznom redu, pa Skedner praktično neće imati prave zamjene za taj dio momčadi. Zbog toga će najvjerojatnije na Kvarner povesti Mileta Todorova iz druge momčadi. Na kraju, trener osječke momčadi treba se voditi onom mudrom izrekom: Ne trebaju nam problemi, nego rješenja. Veznjaci koje ima na raspolaganju u dobroj su formi i spremni su odgovoriti izazovima derbija.

Za očekivati je kako će Skender na travnjak Rujevice poslati istu momčad koja je igrala protiv Dinama. S obzirom na sužen manevarski prostor u veznom redu, to je sasvim prirodno jer u ostale dvije linije, obrambenoj i napadačkoj, nema boljeg izbora od onih koji su participirali protiv "modrih". No zato postoji neizjvesnost oko sastava u kojem će igrati Rijeka, što je važan detalj za samu pripremu utakmice. Iza Riječana je naporan susret s Aberdeenom, ali i loše iskustvo iz Velike Gorice, kada je njihov trener Igor Bišćan odlučio rotirati momčad, pa mu se dogodilo isto što i Dini Skenderu uoči susreta s CSKA.

- Prvo želim čestitati Rijeci na prolasku u play-off Europske lige. Što se tiče našeg međusobnog ogleda, živimo u određenoj neizvjesnosti jer ne znamo kakva će nas momčad Rijeke dočekati. Rotirali su u Velikoj Gorici i nije ispalo dobro, pa zbog toga moramo biti spremni na obje opcije kada je njihov sastav u pitanju. Međutim, koja nam se god momčad Rijeke bude suprotstavila, čeka nas zahtjevna utakmica. Imaju oni i širinu, a o kvaliteti njihove momčadi ne treba previše trošiti riječi jer o tome govore njihovi rezultati. Praktično ista ta momčad prošle je sezone uzela Kup i stoga zaslužuju respekt - smatra trener bijelo-plavih.

Respekt je uvijek dobrodošao, no Osijek je također dobar i zato se na Rujevici ne treba postaviti defetistički. To se ne očekuje od momčadi čiji su planovi vezani uz visok plasman. Ključnim bi se mogao pokazati način na koji će Osječani ući u utakmicu. Ako Bišćan i bude miksao momčad, sigurno neće promijeniti svih deset igrača u polju. Bit će kod njih malo umora, a on se najviše osjeti u početku susreta, dok su noge još malo drvene. I to je prostor koji bi Osijek trebao pokušati iskoristiti. Zato je iznimno važno za bijelo-plave u susret ući s punim gasom.

- Ako želimo uspjeh na Rujevici, cijelu ćemo utakmicu morati odigrati na gornjoj granici naših mogućnosti - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Došao je trenutak kada se Osječani konačno trebaju dokazati i na gostovanjima. Na svom su stadionu u eri Dine Skendera vrlo uvjerljivi, ali u gostima je priča ponešto drukčija. Zapravo, ove sezone tek čekamo odgovor na pitanje kako će Osijek izgledati u gostima. Vidjeli smo ga samo dvaput, u Velikoj Gorici, što se može baciti u zaborav jer je igrala pričuvna garnitura, te u Sofiji, u kojoj nije izgledao loše, ali je izgubio. Ne postoji ni jedan dobar razlog zbog kojeg Osijek u Rijeci ne bi bio sposoban odigrati pravu utakmicu.

Dalibor Keler
5. KOLO
Dinamo – Inter Zaprešić - igrano kasnije sinoć



l SUBOTA

19 SATI: Varaždin – Lokomotiva

21 SAT: Istra 1961 – Sl. Belupo



l NEDJELJA

18 SATI: Gorica – Hajduk

20 SATI: Rijeka – Osijek
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike