Svijet
KINESKI MEDIJI

Hong Kong "nije repriza" pobune na Tiananmenu
Objavljeno 17. kolovoza, 2019.
Donald Turmp predložio je da se kineski predsjednik Xi Jinping osobno sretne s prosvjednicima

Kineski dnevni list odvažio se u petak prisjetiti se krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu, što je zabranjena tema u zemlji, ističući da eventualna vojna intervencija u Hong Kongu neće biti repriza pokolja koji je vojska počinila u Pekingu u lipnju 1989.


"Peking nije odlučio intervenirati silom kako bi suzbio pobunu u Hong Kongu, ali o toj mogućnosti očito razmišlja", piše dnevni list na engleskom Global Times u svom komentaru na naslovnoj stranici. Čak i ako komunistički režim odluči poslati vojsku na prosvjednike, "izgred u Hong Kongu neće biti repriza političkog izgreda koji se dogodio 4. lipnja 1989.", dodaje dnevni list sklon nacionalizmu. Službeni podatci o broju žrtava na Tiananmenu nikad nisu objavljeni, ali stručnjaci ga procjenjuju od više stotina do više od tisuću mrtvih. List ne piše ništa o tome kako bi se eventualno suzbili dvomjesečni prosvjedi za demokraciju u Hong Kongu, nego radije o dugoročnim diplomatskim posljedicama koje bi vojna intervencija imala za Peking. "Washington neće moći zastrašiti Kinu koristeći se neredima otprije 30 godina. Kina je puno snažnija, zrelija i sposobnija upravljati teškim situacijama", dodaje list blizak Narodnom dnevniku, glasilu Kineske komunističke partije na vlasti.


Nakon krvoprolića na trgu Tiananmenu, koji su prosvjednici bili zauzeli tražeći demokraciju, Kina je bila izolirana od međunarodne zajednice, a njezino je gospodarstvo pretrpjelo dvogodišnju stagnaciju. I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton prisjetio se represije iz 1989. "Kinezi moraju jako paziti na korake koje čine jer se Amerikanci sjećaju Tiananmena", rekao je u razgovoru za Glas Amerike u četvrtak. "Nastanak sličnih uspomena u Hong Kongu bio bi velika pogrješka", upozorio je.


U međuvremenu, američki predsjednik Donald Turmp predložio je u četvrtak da se kineski predsjednik Xi Jinping osobno sretne s prosvjednicima u Hong Kongu jer drži da bi mu to omogućilo mirno rješenje sadašnje krize.


"Ako se predsjednik Xi izravno osobno sretne s prosvjednicima, uslijedit će sretan i pozitivan završetak problema Hong Konga. U to ne sumnjam", napisao je Trump na Twitteru i tako objasnio prethodni tweet, objavljen dan prije, koji se mogao shvatiti kao poziv na susret s kineskim predsjednikom na kojemu bi razgovarali o Hong Kongu.


On je također izrazio želju da Kina humano radi na rješenju problema Hong Konga.


Trumpova administracija, koja je mjesecima u izravnom sukobu s Kinom u vezi s trgovinom, dugo je bila vrlo diskretna glede krize.
Predsjednik Trump je početkom srpnja ocijenio da prosvjednici traže demokraciju i da je riječ o kineskom unutrašnjem problemu, što je izazvalo kritike jer nije zauzeo čvršće stajalište.
Vuk Tešija
30

godina je prošlo od krvavog gušenja prosvjeda na Tiananmenu, koji je i danas tabu u Kini
Deseti tjedan prosvjeda za demokraciju
Sukobi između policije i prosvjednika u Hong Kongu traju već deset tjedana i najveća su kriza od povratka tog velegrada pod kinesku vladavinu 1997. nakon što je bio pod okriljem Velike Britanije od 1842. Kineski veleposlanik u Londonu rekao je u četvrtak da će upotrijebiti svoje ovlasti da uguši prosvjede u Hong Kongu ako se situacija pogorša nakon što su neki prosvjednici pokazali elemente terorizma.

Veleposlanik je optužio neimenovane strane sile da potiču nasilne prosvjede u Hong Kongu i upozorio ih da su njihovi "urotnički" napori prepoznati te da će na kraju naštetiti sebi.
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana