Regija
KIŠA PRESELILA ZATVARANJE VEZOVA IZ PARKA U ŠATOR

Lente otišle u Beravce, Lužane i Gundince
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Najljepše su snaša Eva Plavšić iz Beravaca, djevojka Barbara Mihić iz Gundinaca i momak Filip Beketić iz Lužana. Najjfotogeničnija je Nataša Pavlović iz Stuttgarta

Prvi su put Đakovački vezovi zatvoreni u vezovskom šatoru, a gdje je preksinoć održan i izbor za najbolje nošeno narodno ruho među djevojkama, snašama i momcima. Razlog - jako kišno nevrijeme koje se u nedjelju kasno poslijepodne i predvečer spustilo nad vezovsko Đakovo, a što je najnepoželjnija situacija za program na otvorenome - folklorne priredbe na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku, a gdje je navečer trebao, tradicija je, biti održan i program “Slavonijo, zemljo plemenita”, uz Đakovčanima i njihovim gostima jednu od najdražih priredbi - izbor vezovskih ljepotica. Stoga je program preseljen u šator, a zbog čega je i reduciran, pa je inače višesatna priredba skraćena na oko 45 minuta, uz glazbeni dio.


Nakon što je 53. Vezove gradonačelnik Marin Mandarić proglasio zatvorenima, održan je skraćeni izbor najljepših narodnih nošnji u tri kategorije. Za laskavi naslov najljepše djevojke, snaše i momka u narodnom ruhu natjecalo se 16 kandidata i kandidatkinja iz cijele Slavonije i Baranje, kao i pojedini članovi hrvatskih društava iz drugih zemalja koja su stigla na Vezove. Žiri u sastavu Marija Gačić (predsjednica) te članovi Ljubica Gligorević, Jasmina Jurković Petras, Josip Forjan i Ivana Dević odlučili su da vezovske lente ove godine idu u Beravce, Lužane, Gundince i - Stuttgart.


Snašom u najljepšoj narodnoj nošnji proglašena je Eva Plavšić iz Beravaca, prva je pratilja Martina Galović iz Satnice Đakovačke, a druga Jasminka Mihalj iz Velike Kopanice. Djevojkom u najljepšem narodnom ruhu proglašena je Barbara Mihić iz Gundinaca, prva je pratilja Paulina Bilušić iz Starih Perkovaca, a druga Ena Fligić iz Slobodnice. Među momcima prvo mjesto ponio je Filip Beketić iz Lužana u narodnoj nošnji iz mjesta Pričac, prvi je pratitelj Danijel Kolarević iz Starih Mikanovaca, a drugi pratitelj Luka Dorić iz Budrovaca. Nagrada za fotogeničnost pripala je Nataši Pavlović iz Stuttgarta, a koja je nosila narodnu nošnju iz Donjih Andrijevaca.
U nastavku programa održan je koncert Miroslava Škore, Slavonskih dukata i Prijatelja.


Suzana Župan

Za Vezove podigli cijene pića

ĐAKOVO - Đakovački vezovi su i vrijeme kada ovdašnji ugostitelji, neki privremeno - samo u dane manifestacije, neki trajno, mijenjaju i podižu cijene. Tako su za netom završene 53. Đakovačke vezove ugostitelji koji dosad cijenu kave nisu podigli sa sedam na osam kuna to učinili sada, najavivši da nova cijena ostaje i nakon Vezova. Također, ugostitelji su za ovogodišnje Vezove podigli cijene i drugih toplih napitaka i pića - za kunu. A kolika je bila posjećenost gradu samo u nedjelju, na dan svečanog mimohoda, potvrđuje podatak koji je iznijela sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović - 30.000 gostiju. S.Ž.

Za vikend 15 kontejnera smeća

ĐAKOVO - Djelatnici poduzeća Univerzal tijekom prošlog vikenda, u tri glavna dana 53. Đakovačkih vezova, po samom centru grada počistili su 50 kubika miješanog komunalnog otpada, a što je upola manje nego lani, kada je, uz Vezove, trajao i SP u nogometu. Preračunato, riječ je o 15 kontejnera smeća od po 5000 litara što služe za glomazni otpad. Najveći ‘proizvođač’ smeća u dane Vezova je šator, doznajemo u Univerzalu. Pojačana je ovih dana bila i potrošnja vode; direktor Vodovoda Ivan Kočiš kaže za 30-40 posto, no nisu tome ni razlog Vezovi, nego je taj rast potrošnje zabilježen u četiri najtoplija dana prošlog tjedna. S.Ž.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike