Regija
NARODNO RUHO I STARI PREDMETI

Vezovi “uramljeni” u izloge prodavaonica
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Dio vezovske atmosfere i ambijenta i ove su godine u narodno ruho i stare predmete "preodjeveni" izlozi prodavaonica u Ulici pape Ivana Pavla II. te u dijelu Ulice bana Josipa Jelačića. To je, ujedno, i trasa kojom prolazi nedjeljni svečani vezovski mimohod, a koji će centrom grada ove godine proći 7. srpnja, počevši od 8.30 sati. Ispred Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković zahvalio je svim vlasnicima poslovnih prostora na tom potezu koji su ih ustupili za potrebe uređenja u dane 53. Đakovačkih vezova.

- Izlozi se uređuju u duhu Đakovačkih vezova i teme ovogodišnje scenske slike pod nazivom "Spremit ću se ja i sama", a koja je posvećena ženi. Uz vlasnike poslovnih prostora, doprinos ovoj aktivnosti uvelike daju i KUD-ovi, kao i pojedinci entuzijasti - kaže Vuković. A izlozi se uređuju u cjelovitu tradicijsku priču, detalj iz života stare Slavonije, rada, stanovanja, rada na polju, prikazuju žetvu, prostor kao što je stara kuhinja, "špajz" i dr. Obvezni su dio tog uređenja narodne nošnje, no i stari namještaj, predmeti, posuđe, rukotvorine i dr.

- Najbolji izlozi bit će nagrađeni - najavljuje Vuković. Prigoda za to je subota, 6. srpnja, u 20.30 sati, u Strossmayerovom parku, a kada će biti proglašeni i dobitnici Zelenog srca Đakova za najljepšu okućnicu 2019. S.Ž.
Najčitanije iz rubrike