Regija
NIŽU SE PRIREDBE 53. VEZOVA

"Đakovština u pjesmi i plesu" - nastupilo 11 KUD-ova
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
U ove vezovske dane izlazi se navečer, pod šator, obiteljski, s društvom, pojedinačno... i dobro zabavlja uz hranu, piće i glazbu
ĐAKOVO - Nižu se priredbe 53. Đakovačkih vezova koji njima koračaju ka tri glavna vezovska dana, od petka do nedjelje, od 5. do 7. srpnja. Tako je u vezovskoj niski prekjučer i jučer održana dvodnevna folklorna priredba "Đakovština u pjesmi i plesu", oba dana na Strossmayerovu trgu kojim se također potvrđuje da je cijeli grad u vrijeme Đakovačkih vezova velika pozornica na otvorenome. U dva dana "Đakovštine u pjesmi i plesu" na Trgu je nastupilo 11 KUD-ova s područja grada i Đakovštine, a čime se folklorne priredbe produžuju na još više dana od glavnog vezovskog vikenda, kada se folklorni nastupi održavaju na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku. U "Đakovštini u pjesmi i plesu" nastupaju društva koja na Smotri folklora Đakovštine, istina, prema ocjeni stručnog povjerenstva nisu ostvarila dovoljan broj bodova da bi nastupila na nedjeljnoj Smotri folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, no to ni po čemu ne umanjuje značenje tih 11 društava. Jer, sudjeluju u svečanom nedjeljnom vezovskom mimohodu, a u programu "Đakovština u pjesmi i plesu", na pozornici na Trgu, čije su jedinstvene kulise katedrala, Nadbiskupski dvor, Bogoslovija i kurije, pozornost je fokusirana samo na njih i pokazuju sve bogatstvo folklora, nošnji i tradicije svoga kraja, a prati ih brojna publika.
Nakon završetka prekjučerašnjeg dijela folklornog programa na Strossmayerovu trgu, pokraj vezovskog šatora počeo je Gastrofest, čiji je drugi dan bio u znaku Fišijade. Fiš, ali i preksinoćnji glazbeni program u šatoru, bio je i više nego dovoljan razlog za večernji izlazak "pod šator" brojnih Đakovčana i njihovih gostiju. U šatoru su u utorak navečer nastupili tamburaški sastavi Zvona i Tamburaši za dušu. Uz njihove zvuke fiš je još bolje "klizio". Vezovski šator i te je večeri bio pun - u ove vezovske dane izlazi se navečer, pod šator, obiteljski, s društvom, pojedinačno... i dobro zabavlja uz hranu, piće i glazbu.

Nižući priredbu za priredbom, Vezovi ulaze u svoju središnjicu - sutra, u petak, bit će svečano otvoreni scenskom slikom "Spremit ću se ja i sama", u 21 sat, ispred katedrale. U nedjelju, u 8.30, svečani je mimohod u kojem sudjeluje 61 folklorna skupina iz zemlje i svijeta, s 2500 sudionika, zapregama, jahačima..., a istoga dana, navečer, u Velikom parku, u 21 sat, zatvaranje je Vezova, uz program "Slavonijo, zemljo plemenita" i izbor najljepše nošenog narodnog ruha među djevojkama, snašama i momcima. Tri glavna vezovska dana iz sata u sat ispunjena su i drugim programima - na Hipodromu, radionicama, nastupom gostujućih skupina u subotu u 18.30, u Parku, a gdje će istoga dana, u 21 sat, biti predstavljena zemlja partner Slovačka.


Suzana Župan
Danas Kulenijada
Program 53. Đakovačkih vezova danas, u četvrtak, 4. srpnja, nastavlja se četvrtim, zadnjim danom Gastrofesta, koji je u znaku Kulenijade, a čiji je početak u 19 sati. Sat vremena kasnije počinje glazbeni program kada nastupaju TS Dyaco i Indira Forza.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike