Regija
TOP-FOLKLORNA MANIFESTACIJA OD 21. LIPNJA DO 7. SRPNJA

Na Đakovačkim vezovima cijela Hrvatska i desetak zemalja svijeta, partner Slovačka
Objavljeno 29. lipnja, 2019.
ĐAKOVO

Ovogodišnji, 53. Đakovački vezovi održavaju se od 21. lipnja do 7. srpnja, uz zemlju partnera Slovačku Republiku čime je pojačan njihov međunarodni karakter. Imaju isti format kao i lani - “vežu” se u tri vikenda i 17 dana programa. Organizator im je Grad Đakovo, suorganizator njegova Turistička zajednica, pokrovitelji Predsjednica RH, Hrvatski sabor i Vlada, a glavni sponzor Osječko pivo, rekao je jučer na vezovskoj pressici gradonačelnik Marin Mandarić. Vezovi u svom 53. izdanju nižu 17 dana folklornog, kulturnog, glazbenog, konjičkog, zabavnog, sportskog, enološkog i gastronomskog programa, s ukupno 8000 sudionika i 100.000 posjetitelja u sve dane Vezova.

Na pressici je o vezovskom programu govorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, o konjičkim priredbama u Pastuharni ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj, o širokoj on line platformi Vezova te tome da ih je HTZ uvrstio u top-događaj RH govorila je direktorica TU Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, a u ime Folklornog odjela Tomislav Vuković govorio je o folklornom dijelu smotre. A kakvo je bogatstvo folklornih priredbi, uz ostale, Vezovi će potvrditi već sutra, u nedjelju, 30. lipnja, na Malim vezovima, koji su, poslovično, uvod u “velike” Vezove. Malovezovska povorka krenut će u 16 sati korzom prema Velikom parku, s 31 folklornom skupinom i 1300 sudionika. S drugim priredbama, kao što su Festival Baština djeci, izložbe dječjih radova i dr., Mali vezovi traju tri dana pa ukupno imaju 1600 sudionika. “Veliki” Vezovi bit će otvoreni u petak, 5. srpnja, u 21 sat scenskom slikom “Spremit ću se ja i sama”, a u njezinu je središtu žena. Redatelj slike je Darko Milas, a scenarist Mirko Ćurić. Svečani mimohod, u nedjelju, 7. srpnja, u 8.30, okupit će 61 folklornu skupinu s oko 2500 sudionika, svatovske zaprege, jahače, Ergeline lipicance i dr. Osim na Strossmayerovom trgu, i ove godine na ljetnoj pozornici u Velikom parku nizat će se folklorni programi, pa i Međunarodna smotra folklora u nedjelju, nakon povorke, u 10.30, a kada nastupaju skupine iz Njemačke, BiH, Češke, Austrije, Italije, Australije, Slovačke, Srbije, Sjeverne Makedonije. Zaseban folklorni program na toj će pozornici dan prije, u subotu, u 21 sat, imati i zemlja partner Slovačka. Prigodu za nastup imat će i folklorne grupe Slavonije i Baranje, Đakovštine i dr.

I ove godine Vezove prati njihov Gastrofest - od 1. do 4. srpnja nižu se lovačka jela, slijedi fišijada, pa đakovački čobanac, te kulenijada. U vezovskom šatoru nižu se nastupi izvođača tamburaške, zabavne, pop i rock-glazbe, uz ostale, Lola, Izvora, Dukata, Doris Dragović, Belana, Škore i dr. Lani je održana Noć diva, a sada je to Večer šokačke glazbe s njezinim najpoznatijim pjevačima. I ove godine dio vlasnika poslovnih prostora ustupio ih je za uređenje u vezovskom štihu, a za što će se pobrinuti KUD-ovi i dr. Najljepši izlozi bit će nagrađeni. Zatvaranje Vezova, tradicionalno, u znaku je programa “Slavonijo, zemljo plemenita”, uz izbor najljepše nošenog narodnog ruha u djevojaka, snaša i momaka, uz glazbeni program.

– Pozivam sve ovih vezovskih dana u Đakovo. Čekamo ih široka i otvorena srca – pozvao je gradonačelnik Mandarić u prijestolnicu Vezova.
Suzana Župan
Vezovski program u subotu i nedjelju
Program 53. Đakovačkih vezova danas, 29. lipnja, u subotu, nastavlja se u 10 sati radionicama tradicijske kulture za djecu na Trgu, a istovremeno i radionicama tradicijske kulture za odrasle u “Skladu”. U 19 sati je u Strossmayerovom parku Festival baština djeci, a u 21 sat u vezovskom šatoru nastup Fluentesa i Elle Dvornik te Nene Belana. U nedjelju, 30. lipnja, u 16 sati su Mali vezovi, u 16.30 u Velikom parku radionice za djecu, a gdje je u 17 sati nastup folklornih skupina. U 20 sati u šatoru je nastup Domenice i Slavonia Banda.
U svečanom mimohodu 61 folklorna skupina s 2500 sudionika, sve priredbe broje 8000 izvođača
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike