Kultura

Dioniz počinje na Svjetski dan kazališta
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Festival Dioniz uvijek je datumom početka ili završetka tempiran na jedan od najvažnijih dana u zajednici kazališnih umjetnika, tj. na Svjetski dan kazališta.

Ove godine 12. Dioniz počinje 27. ožujka, dakle upravo u trenutku kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kazališta. Tradicionalno je da se u povodu toga iz zajednice kazališnih umjetnika izabere predstavnik koji će potom sročiti nadahnjujuću poruku za sve kolege i kolegice iz umjetničkog svijeta koji dijele.

Ove godine taj predstavnik je kubanski redatelj i kazališni profesor Carlos Celdrán. Ponajviše se afirmirao kao osnivač skupine Argos Teatro, za koju kritika ocjenjuje da je unio novi život u moderni teatar, a europski moderni teatar kroz Brechta, Becketta, Ibsena i Strindberga približio latinoameričkoj publici.

U prigodnoj poruci za Svjetski dan kazališta Celdrán kaže: ‘’Teatar je država za sebe, država koja teritorijem prekriva cijeli svijet, a ujedno je i država u kojoj se ostvaruje sloboda’’. Nadalje, poručuje svojim kolegama da je kazalište putovanje, Odiseja, argonautska potraga za zlatnim runom. Na kraju, zaključuje, to je putovanje do duše publike, to je plovidba kroz imaginaciju.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike