Regija
UPRIZORENJE ISUSOVOG ROĐENJA U RETKOVCIMA

Žive jaslice donijele puno topline, betlehemski ugođaj i čaroliju Božića
Objavljeno 24. prosinca, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

 

RETKOVCI - Stanovnici slavonskoga sela Retkovci od gotovo 1.200 stanovnika posjetiteljima su pružili  prekrasan betlehemski ugođaj i čaroliju Božića, uprizorenje Živih jaslica, na oduševljenje mnogih posjetitelja Župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovci.

 

Svi sudionici i izrađivači scenografije, kostimografije i ostali okupili su se pokazujući nevjerojatnu maštovitost i kreativnost kako bi uprizorenje bilo što.

 

Snažan dojam na sve posjetitelje posebno su izazvale uvjerljive i emotivno odigrane scene glumaca Kazališta ''Mika Živković“, članova kulturno-umjetničkog društva ''Sloga“, a u cijelom dramsko-scenskom prikazu sudjelovalo je preko stotinu glumaca i mještana Retkovaca.

 

Sve se odigralo u prekrasnom ozračju crkvenoga i župnog dvorišta Župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovci scenografski prilagođenoga i prenamijenjenog vremenu Isusova rođenja. 

 

- Kada smo došli nije bilo ničega što bi nam poslužilo kao kulisa. Sam scenarij  ovog događanja je oduhovljen sa vjernicima ove Župe. Puno nas se uključilo i imali smo viziju kako bi to trebalo na kraju izgledati. Sada kad je sve gotovo, mogu reći da mi je srce puno jer smo uspjeli sve zamisli pretvoriti u djelo i napraviti jedan jako lijep prizor, rekao je Vladimir Gadže, jedan od sudionika izgradnje scenografije.

 

Prema riječima Ivana Begovića, župnika Župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovci nastojali su s puno rada i truda pokrenuti nešto što Retkovci do sada nisu imali.

- Pošto smo poznati po kazalištu koje djeluje preko sto godina, poslije blagdana Svih svetih rodila se ideja da uprizorimo  Žive jaslice. Željeli smo mještanima Retkovaca, općini Ivankovo i svim  gostima donijeti jedan božićni duh ovoga vremena. Kao da nam se čini da smo nekada skrenuli s puta, da nas je konzumerizam pojeo, a da ono glavno i bitno kao da smo zaboravili. Poruka ovih Živih jaslica je zajedništvo i sloga koje su pokazali mještani ovog sela, svi su se svakodnevno trudili, odvajali od svog slobodnog vremena kako bi na kraju imali jako lijep prizor. Uistinu neka duh Božića, neka taj mali Isus, kojem svake godine slavimo rođendan, neka se rodi u svakom srcu i donese obilje, mira radosti i ljubavi, rekao je župnik Begović.

 

Svaki dio trebao je dobro posložiti kako bi se što vjerodostojnije dočaralo uprizorenje Isusovog rođenja. Najmanja djeca imala su samo sedam godina, dok se gornja dobna granica penjala preko 60 godina, no sve su zamisli krenule od Marka Sabljakovića,  umjetničkog ravnatelja kazališta ''Mika Živković'' koji je sve posložio, a svjetlom je bio obasjan svaki dio priče. Za potrebe snimanja imali su konje, magarca, guske i ovce, te sve ono što bi moglo poslužiti kao odličan dekor za lijep prizor.

 

- Inicijator je bio mladi retkovački župnik Ivan Begović. Malo sam bio skeptičan hoćemo li od 1.studenog do 23.prosinca uspjeti posložiti sve. No, kada su se svi uključili, možemo reći da smo u relativno kratkom vremenu napravili jedan spektakl. Okupili smo brojne udruge, mještane, uključili su s mnogi donatori, općina Ivankovo, i napravili smo jedan vrlo zanimljiv događaj koji je upotpunio ''Advent u Ivankovu''. Bilo je teško i naporno, svi mještani Retkovaca su sve volonterski odrađivali po cijele dane kako bi se cijeli prostori scenski prilagodio vremenu Isusovog rođenja. Trebalo je sašiti kostime, pronaći i obući sve statiste, a moram istaknuti da nam je dosta pomoglo i Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka. Kod životinja su se sami mještani ponudili tako da smo imali konja obitelji Maje Dragičević, magarac je došao iz Mikanovaca. Velika pomoć oko uprizorenja Živih jaslica bila je od Tihomira Ivanetića, Studio Rockoko iz Strizivojne gdje smo snimili sve igrane scene,  kako bi doživljaj bio upotpunjen i da bi se sve odvijalo kroz priču. Hvala svima i mislim da imamo jedan događaj koji je na ponos Retkovaca i Općine Ivankovo, rekao je Marko Sabljaković.

 

Ulogu Marije igrala je glumica Laura Benačić, a ulogu Josipa igrao je Zdravko Šinjori. Oboje ističu da je sve bilo lijepoi da im nije bilo teško uživiti se u ulogu.

 

Malo selo Retkovci, tako se može ponositi  svojim uprizorenjem  Živih jaslica, nešto što trebate sljedeće godine posjetiti i osjetiti duh Božića na jedan drugačiji način. Kad vidite toliko ljubavi utkane u svakom dijelu scenografije, onda znate da su Retkovci i Općina Ivankovo uz načelnika Marka Miličevića disali kao jedan, što je rezultiralo spektakularnim prikazom Isusovog rođenja.

 

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike