Osijek
BOŽIĆNA ČAROLIJA U ČEPINU

“Mama, ovaj je Djed Mraz stvarno pravi!”
Objavljeno 24. prosinca, 2018.
Dobiti termin za druženje s ovim Djedicom ravno je dobitku na lutriji. Već sredinom studenoga svi termini su razgrabljeni

Mama, ovaj je stvarno pravi!, neizostavna je rečenica svakog djeteta, bez obzira na dob, koje je kroz proteklih nekoliko tjedna posjetilo gotovo nestvarnu drvenu kućicu u skrivenom vrtu gdje ih pokraj otvorenog kamina dočekao dobrodušni djedica s dugom bradom u crvenom odijelu. Finska? Sjeverni pol? Ne, nego Čepin! I botanički vrt obitelji Matagić koji se već treću godinu zaredom u prosincu pretvara u "Kućicu Djeda Mraza".

Matagići su "Vrtnu bajku" u svome dvorištu počeli stvarati prije 11 godina iz velike ljubavi prema hortikulturi, životinjama i kreativnom izražavanju. Danas se tu na površini od 750 četvornih metara nalazi pravi mali botanički i zoovrt s više od 250 različitih biljaka, dvadesetak vrsta ptica, patkama, kokicama, zečevima, ribicama, sibirskim haskijima i vjevericama. Skrivena idila i oaza za kratki predah u bilo koje doba godine, a kada se trasformira u "Kućicu Djeda Mraza" svojom autentičnošću i toplinom oduzima dah. Posebno proteklih dana od kada cijeloj ovoj priču posebnu draž dodao i debeli sniježni pokrivač.

Originalnost
- Preko godine individualno nas posjećuju obitelji, jer je "Vrtna bajka" interesantna svima, od onih najmanjih do onih najstarijih. No, htjeli smo napraviti i nešto posebno, biti originalni i stvoriti nešto što će u našem vrtu kod ljudi poticati pozitivne misli i energiju. Tako je spontano nastao i naš projekt „Kućica Djeda Mraza“, kojim njegujemo izrazito individualni pristup djeci i obiteljima, nastojeći potencirati kako su upravo djeca i obitelj naše najveće bogatstvo i sreća. Same pripreme krenu okvirno mjesec dana prije početka događaja rezervacijom termina i prikupljanjem podataka o djeci. Naime, uz rezervaciju termina roditelje potičemo da nam pošalju što više informacija o djetetu kako bi Djedica imao s njima tema za razgovor. Uz autentičan izgled Djedice i božićnu atmosferu u kućici, upravo to najviše pridonosi činjenici da nema djeteta koje iziđe iz kućice, a da je uvjereno da Djed Mraz uistinu postoji. Na što smo posebno ponosni. Kad događaj krene, moglo bi se reći da 24 sata na dan živimo taj život kroz pripreme i rad i nemamo više vremena ni za što drugo. Budući da je riječ o malom obiteljskom poslu, sve obavljamo suprug i ja, a ponekad nam pomognu i djeca - priča Zdenka Matagić, koja uz svoj "pravi" posao u prosincu stupa u službu svoga supruga Željka Matagića - Djeda Mraza.

Koncept "Kućice Djeda Marza" unutar jednog termina predstavlja jednosatno obiteljsko druženje s Djedicom u drvenoj kućici, uz pucketanje vatre u kaminu, kolačiće Bake Mraz i ispijanje toplih napitaka. Obitelji na vratima kućice dočekuje bračni par Mraz koji ih odvodi u malenu drvenu kućicu na rubu vrta gdje iz čeka pregrešt smijeha, zabave, pjesme. Djedica razgovara s djecom o svakodnevnici, a i pomaže roditeljima riješiti neke problemčiće. Tako, primjerice, ima "na skladištu" već nekoliko duda vralica kojih se mališani teškom mukom pristali odreći za Njegovu ljubav, ali i mnogo iskustva u podučavanja djece o važnosti dijeljenja s prijateljima, ili pak važnosti držanja starijih za ruku kada se prelazi cesta.

Oduševljena djeca
Kako je već prve godine projekt "Kućica Djeda Mraza" oduševio djecu i roditelje iz Osijeka i okolice, dobiti termin za druženje s Djeda Mrazom postalo je ravno dobitku na lutriji. Već u studenome mame i tate počinju budno pratiti profile

"Vrtne bajke" na društvenim mrežama, a kada raspored za druženje s Djedicom bude objavljen, svi termini u prosincu doslovce se razgrabe u jednome danu!

- Djedica se prvi put spustio niz dimnjak drvene kućice bake Eve u "Vrtnoj bajci" prije tri godine. Tada ni sami nismo znali u što se upuštamo i što možemo očekivati, vjerovali smo samo u svoju čarobnu ideju, dali smo se sa srcem i u potpunosti i svi su to prepoznali. Svidjelo se i Djedici, a i ljudima. Dobar glas proširio se usmenom predajom i društvenim mrežama te je svake godine zainteresiranih daleko više nego što to kućica svojim kapacitetom i idejnim konceptom može primiti. S obzirom na kocept, nužna nam je maksimalna organiziranost i prethodna priprema te je prijeko potrebna rezervacija termina. Online rezervacije pokazale su se kao pravi spas, jer postalo je nemoguće u jednom danu odgovoriti na stotine upita i usklađivati pri tome još i sve želje i mogućnosti. Ovako je sve transparentno i svi raspoloživi termini budu bez ikakvog stresa rezervirani, a najčešće svi planu u samo jednom danu. Stoga treba naglasiti da za ovu godinu, na žalost, slobodnih termina već odavno nema - kaže Matagić.

Ivana Solar
Željko Matagić

Djed Mraz

HUMANITARNA NOTA “KUĆICE DJEDA MRAZA”: SVAKO DIJETE TREBA OBITELJ

- “Kućica Djeda Mraza” projekt je koji ima i humanitranu notu nastalu od ideje da svako dijete treba obitelj i da zaslužuje bar neku sitnicu ispod jele. Vođeni time, osim želje da usrećimo djecu koja dolaze k nama, želimo ih i poučiti istinskom duhu Božića, važnosti obitelji, ljubavi, dobroti, nesebičnosti, darežljivosti i suosjećajnosti. Stoga svako dijete u kućicu može donijeti svoj skroman dar od srca, igračku, ili slatkiš, i tako usrećiti djecu koja nemaju roditelje ili su lošijeg materijalnog statusa, a Djed i Baka Mraz te će im darove proslijediti. Prošle godine darivali smo djecu u SOS Dječjem selu Ladmirevci. Ove godine već smo darovali dio prikupljenih darova udomljenoj djeci koja su nas posjetila sa svojim obiteljima iz vinkovačke udomiteljske udruge “Zagrljaj”. Preostale darove planiramo još uručiti Domu za nezbrinutu djecu Klasje u Osijeku, ili Humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi. U svakom slučaju pokloni će i ove godini stići u prave ruke - zaključuje Željko Matagić.
Djedica se prvi put spustio niz dimnjak drvene kućice bake Eve u Vrtnoj bajci prije tri godine
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana