Gastro
BRIGA O ZDRAVSTVENO ISPRAVNOJ I KVALITETNOJ HRANI

Zdrave prehrambene navike već od školske dobi i čist okoliš
Objavljeno 16. listopada, 2018.

Poboljšanje uvjeta života stanovništva jedan je od glavnih zadataka svakog društva. Kada se govori o kvaliteti života tu se svakako podrazumijeva briga o proizvodnji i distribuciji zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane.


Zadnjih desetljeća kvaliteta je postala glavna značajka prehrambenih proizvoda na svjetskom tržištu te prehrambena i poljoprivredna industrija ne gleda više samo na financijsku dobit pri plasmanu svojih proizvoda, nego i na njihovu kvalitetu koja je sada povezana, odnosno koja se postiže upravljanjem kroz cijeli prehrambeni lanac od dobavljača sirovine do kupca, odnosno od polja do stola. Potrošači su postali svjesni što znači kvalitetan prehrambeni proizvod te njihov krajnji zahtjev postaje zdrava i sigurna hrana.
Također, svijet se nalazi pred odlučnim povijesnim promjenama u poljoprivredi. Potrebno je osigurati dostatnu količinu hrane, a pri tome sačuvati čist okoliš, tlo i vodu. Istovremeno proizvođaču treba osigurati profit koji će ga motivirati na stalno povećanje proizvodnje. Stoga je i jedan od ciljeva Osječko-baranjske županije kroz poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji upozoriti na važnost proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane uz što manji negativni utjecaj na okoliš.
Osječko-baranjska županija bilježi najveći postotak površina pod ekološkom proizvodnjom, čak 24 % poljoprivredne proizvodnje, a mjere za poticanje ekološke proizvodnje usmjerene su ponajprije na pokriće troškova stručnih kontrola i certificiranja. Također, potpora se odobrava i za troškove provedbe potrebnih analiza, izrade specifikacija, kao i troškove promidžbe i marketinga ekoloških proizvoda. Domaći poljoprivredni proizvodi, posebice ekološki, moraju biti prepoznati na našem tržištu, zato potičemo i stjecanje različitih oznaka kvalitete proizvoda.
Jedna od mjera kojom Županija želi potaknuti razvijanje zdravih prehrambenih navika već od školske dobi je provedba projekta „Školski obrok za sve“, za koji se izdvaja oko 19 milijuna kuna. Ovaj projekt uključuje besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce, a počelo se i s uvođenjem kuhanog obroka u školama. Namirnice od kojih će se spravljati školski obroci nabavljat će se s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prije svega s područja Osječko-baranjske županije, čime će osim osiguravanja zdravstveno ispravne hrane učenicima i olakšavanja kućnog budžeta roditeljima, pomoći i opstojnosti lokalnih proizvođača zdrave hrane.
Jasminka Knežević
Namirnice od kojih će se spravljati školski obroci nabavljat će se s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike