Regija
RADE NA PROMICANJU ELEKTRONIČKOG SPORTA

Yesovci za turnire u igranju videoigrica, ali i edukaciju
Objavljeno 25. srpnja, 2018.
ĐAKOVO - Igranje videoigrica za mnoge je gubljenje vremena, besposličarenje pred ekranom koje dovodi do otuđenja, najčešće mlađih osoba. Potpuno su suprotnog mišljenja članovi đakovačke udruge Yes, koja okuplja mlade te ih kroz razne aktivnosti educira i upoznaje s pojedinim vrstama igara. Udruga je osnovana s namjerom promicanja, razvitka i unaprjeđenja elektroničkog sporta, igranja videoigrica.
- Velik broj Đakovčana, kako mlađih tako i starijih, i ne zna za nas, a kada čuju, pitaju se što radimo jer malo ih je čulo za elektronički sport. Nije nam cilj samo igranje igrica, nego okupljanje i druženje mladih te natjecanje. Znamo da velik broj mladih igra igrice kod kuće, a mi želimo da iziđu iz svoja četiri zida i druže se uz ono što vole te da između sebe podijele znanja koja imaju - rekao je Zvonimir Bobetić, predsjednik Yesa, napominjući da je elektronički sport kod nas tek u razvoju.
- U svijetu je puno poznatiji i rašireniji nego ovdje, gdje je u začetku. U Hrvatskoj su, uz našu, još samo dvije ovakve udruge, i to u Zaprešiću i Splitu - kaže Bobetić, dodajući da đakovačka udruga okuplja 25 zaljubljenika u videoigrice koji organiziraju edukativne radionice i turnire.
- Dva su bila u retro-gameingu te u Magic the gatheringu (MTG) i Hearthstoneu. Tada se u našim prostorijama okupi 20 do 25 osoba, što je za nas potpuno zadovoljavajuće. Uz natjecanja, radimo i na edukaciji naših članova, a izdvojio bih radionicu na temu Magica, koji je među mlađima prilično nepoznat - kaže Bobetić te dodaje da je MTG i prilično skup sport.
Članovi ove udruge informatički su obrazovani, a svoje znanje rado i besplatno dijele s drugima pa su se nedavno odazvali na poziv Gradske knjižnice gdje održavaju informatičke radionice za starije osobe. Edukator je njihov član Ivor Pocrnja, koji grupu Đakovčana besplatno uvodi u svijet informatike.
- Zahvalni smo udruzi što se odazvala pozivu i na ovaj način pomaže sugrađanima da steknu osnove informatičke pismenosti. Nadamo se da ćemo i ubuduće surađivati na ovakvim i sličnim projektima jer, kako se pokazalo, među građanima ima potrebe i interesa za ovim - kaže Kristina Podgornik, diplomirana knjižničarka.
Druženje, organiziranje edukacija i radionica pozdravlja i poznati đakovački računalni stručnjak Dalibor Vlaho.
- U svakom slučaju za svaku je pohvalu okupljanje mladih, pogotovo što pomažu starijima, ali moram priznati da prvi put čujem za elektronički sport. Mislim da je pretjerano ovo nazivati sportom jer poznato je da se igranje igrica odvija u sjedećem položaju, što nije dobro za organizam, a i takve osobe često postaju nedruštvene. To je sve u suprotnosti s onim što promiče sport, kao što je zdrav život i pravilan razvoj mladih - smatra Vlaho. Marija Alduk
Zvonimir Bobetić

predsjednik Yesa

Planiramo održati edukaciju djeci o robotici, a imat ćemo i radionicu o 3D printanju. Želimo ljudima približiti ovu tehnologiju, upoznati ih s njom, jer s tim svatko može sam napraviti sve što želi
Okupljaju se za turnire
- Okupljamo se prema potrebi, najčešće za turnire, a iako kao udruga postojimo malo duže od pola godine, organizirali smo ih do sada šest. Svaki igrač plati kotizaciju za natjecanje, a od prikupljenih sredstava osiguravamo nagradu najuspješnijem natjecatelju. Većinom se radi o simboličnoj iako ne i bezvrijednoj nagradi, kao što je majica, koja će igrača podsjećati na sudjelovanje u natjecanju - kaže Zvonimir Bobetić.
Možda ste propustili...

UVAŽIT ĆE ZAHTJEVE PUTNIKA

HŽ: Iz Osijeka u Beli i vlakom u 22.20 sati

U ŠUMARSKOM MUZEJU IZLAŽE ZVONIMIR TANOCKI

Otvorena izložba “Šumari”

USPJEŠNA PRIJAVA NA POZIV U OKVIRU NPOO-A

Osiguran nepovratni novac za projekt Botaničkog vrta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA I SADNJA DODATNIH STABALA

Bivši deponij nagodinu postaje rekreacijski park

2

MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Norvežani ulažu 50 milijuna eura u tvornicu peleta

3

GRADNJA PJEŠAČKO-BICIKLISTIČKIH STAZA

Zatvara se prsten oko Belog Manastira, projektiranje do travnja 2025.