Regija
NAKON ŠTO JE 10 GODINA BILA RUGLO I OPASNOST ZA PROLAZNIKE

Ruši se školska zgrada iz 1904., na njezinu mjestu ambulanta i mjesni dom
Objavljeno 24. srpnja, 2018.
SELCI ĐAKOVAČKI
Napokon se ruši stara školska zgrada u Selcima Đakovačkim. Prazna je gotovo deset godina, od 2009., otkako su Selčani dobili novu, suvremenu školsku zgradu, no slabo mareći za staru, isluženu, a koja je vrlo brzo zapuštena, devastirana, ogoljena… Naime, nakon što je ispražnjena, stare drvene grede rezane su "motorkom", parket je položen, unutrašnjost škole brzo je postala i javni WC, odlagalište smeća…
Tako je stara dama, sagrađena još 1904., vrlo brzo postala seosko ruglo, opasnost za prolaznike, pogotovo djecu u igri. Još dok je bila u funkciji, kat je bio nesiguran zbog problematične statike pa je posljednjih godina za nastavu korišteno samo prizemlje. Inače, školstvo u prigradskim Selcima datira još iz 1857. godine; tadašnja škola nalazila se u zgradi gdje se sada nalazi pošta, a tada je bila zgrada seoske općine. Sredstva za školu iz 1904. godine seljani su namaknuli prodajom svoje šume Urbarije u smjeru Gašinaca. Gradnja je stajala 13.00 tadašnjih forinti. Za usporedbu, mali dukat stajao je tada pet forinti. Sav građevinski materijal seljani su morali dovesti volovskom ili konjskom zapregom, temelje i podrum kopali su ručno, svu su žbuku izradili bez miješalice, a skele pravili od drva… Stoga je to veća žalost što su novi naraštaji zaboravili svu muku i trud sela s početka 20. stoljeća.
Grad Đakovo proteklih je dana pristupio rušenju stare škole, a nakon što se prostor potpuno očisti i sanira, Grad će dio čestice darivati Osječko-baranjskoj županiji, odnosno Domu zdravlja Đakovo. U tijeku je, naime, projektiranje nove mjesne ambulante koja će se graditi na tom prostoru, što je investicija Doma zdravlja i Županije, a Grad Đakovo na preostalom dijelu planira graditi multifunkcionalni društveni dom.
- Izgradnja takvih sadržaja u prigradskim naseljima kao što su Selci Đakovački može se financirati mjerama Ruralnog razvoja koje su u stopostotnim iznosima prihvatljive i Grad Đakovo ide upravo u tom smjeru - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić.
Izvođač radova na rušenju stare školske zgrade jest Obrt za završne radove u građevinarstvu "Leovac" Selci Đakovački. Ukupna vrijednost je 110.000 kuna. Izvođač je i u obvezi osigurati 25.000 opeka iz spomenute građevine, crijep i drvenu građu, a preostali materijal dužan je odvesti i zbrinuti na deponij građevinskog materijala. Suzana Župan
25.000

opeka iz spomenute građevine, crijep i drvenu građu u obvezi je osigurati izvođač radova na rušenju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike