Sport
ŠTO NAKON SP-A

Slijedi liga nacija pa EURO 2020. u čak 12 gradova
Objavljeno 18. srpnja, 2018.

Najveći sportski događaj, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, tek je završio i bez ikakve dvojbe ostat će nam u vječnom sjećanju. Nama i Francuzima, koji su drugi put postali prvacima.


Iako se nakon više od mjesec dana reprezentativnih uzbuđenja sada fokus prebacuje na klupska natjecanja, domaća i europska, već u rujnu ponovno ćemo moći gledati reprezentativne oglede, i to u novom UEFA-inom natjecanju - Ligi nacija. Ono je zamišljeno kao zamjena za prijateljske utakmice, no neće imati samo takav karakter, jer će se reprezentacije natjecati i za bogat nagradni fond, promocije u viši razred, ali će imati i dodatnu priliku, i na taj način izboriti plasman na Euro.
Kao što je već poznato, ukupno 55 europskih reprezentacija podijeljeno je u četiri jakosne lige, a u svakoj od njih u skupine po tri ili četiri reprezentacije. Nakon što međusobno odigraju prema dvostrukom kružnom sustavu, pobjednici iz A liga plasirat će se na završni turnir, pobjednici B, C i D liga ići će u viši rang, dok će posljednjeplasirani iz A, B i C liga ispadati u nižu ligu.
Hrvatska se nalazi u najjačoj, A ligi, i to u iznimno atraktivnoj skupini 4, gdje su još Španjolska i Engleska. Čast da otvore Ligu nacija imat će dva posljednja svjetska prvaka, Njemačka i Francuska 6. rujna u Münchenu. Finalni turnir održat će se od 5. do 9. lipnja 2019. godine na kojem će četiri pobjednika skupina iz A lige odlučiti o prvom osvajaču Lige nacija. UEFA je osigurala i nagradni fond, ukupno će podijeliti više od 76 milijuna eura, a najviše, logično, dobit će reprezentacije iz A lige. Svakoj u startu pripada po 1.5 milijun eura, pobjednik skupine dobiva još toliko, a na finalnom turniru pobjedniku će pripasti dodatnih 4.5 milijuna €, finalistu 3.5, trećeplasiranom 2.5, a četvrtoplasiranom 1.5 milijuna €. Za ostale lige fond je manji, a pobjednici mogu zaraditi najviše dva milijuna (B), 1.5 (C) odnosno milijun eura (D).
Kasnije nego uobičajeno, upravo zbog Lige nacija, u ožujku 2019. krenut će kvalifikacije za Euro 2020. godine. Ovaj će Euro biti specifičan jer će se odigrati u 12 gradova diljem Europe (Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Dublin, Glasgow, Kopenhagen, London, München, Rim i St. Petersburg) od 12. lipnja do 12. srpnja, s tim da će se polufinala i finale igrati na londonskom Wembleyu, koji će zbog neprolaska stadiona u Bruxellesu ugostiti ukupno čak sedam utakmica.
Ždrijeb kvalifikacijskih skupina održat će se 2. prosinca, kvalifikacije će se igrati od 21. ožujka do 19. studenoga sljedeće godine, nakon kojih će po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine izboriti Euro. Za preostala četiri mjesta borit će se reprezentacije na osnovi plasmana u Ligi nacija. Ždrijeb tih dodatnih kvalifikacija bit će 22. studenoga, a doigravanje između 26. i 31. ožujka 2020. godine. G. Roguljić
KOD PORTUGALA I ŠPANJOLSKE
Hrvatska reprentacija u rujnu će odigrati dvije utakmice s jakim suparnicima. Prvo će 6. rujna u prijateljskom ogledu gostovati kod Portugala, a pet dana poslije odigrat će prvi dvoboj u Ligi nacija kod Španjolske. U listopadu će Vatreni prvo u Ligi naciji ugostiti Englesku (12.10.) pred praznom Rujevicom, a tri dana poslije u prijateljskom ogledu dočekat će Jordan. Preostala dva nastupa u Ligi nacija Hrvatska će odraditi u studenom, i to 15. kod kuće sa Španjolskom te 18. kod Engleske.
Najčitanije iz rubrike