Regija
UZ ŽIDOVSKO GROBLJE NEMA GRADNJE

Groblje se širi sa suprotne strane
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
ĐAKOVO - Kako je bivša gradska vlast s prošlom upravom Univerzala na prostor između katoličkog i židovskog groblja postavila ploču s osnovnim generalijama da i taj prostor, koji je sada još uvijek zelena površina, privede gradnji na Gradskom groblju, do danas nije se dogodila nijedna aktivnost na tom dijelu. Spomenuta ploča s generalijama i dalje stoji uz zeleni pojas, pa smo od sadašnje uprave Univerzala zatražili pojašnjenje – odustaje li od iskorištavanja toga prostora ili ipak ne.
- Nismo digli ruke od projekta uređenja dijela Gradskoga groblja uz židovsko groblje, no u ovome trenutku vidimo druge prioritete i ondje ne planiramo izgradnju projektom predviđenih grobnica. Rubni dio katoličkoga groblja najesen ćemo svakako urediti sadnjom zimzelene žive ograde jer smisao je prostorno i kulturalno spajanje, a ne razdvajanje groblja po vjeroispovijestima, kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Podsjeća kako je Univerzal još 2015. uredio židovsko groblje koje je dugo bilo zapušteno. Komunalni su radnici taj prostor iskrčili i kultivirali, uklonili zapuštene ruševne objekte i posadili drveće. Izgrađena je nova ograda do židovske kapelice, kompozicijski ista kao uz rimokatoličko groblje prema kući oproštaja, i postavljena panelna ograda na uglu grobljanske parcele u Doneganijevoj ulici.
Prema sporazumu koji su krajem 2014. potpisali tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković i Židovska općina Osijek, židovsko je groblje predano na upravljanje i održavanje Gradu, odnosno Univerzalu, koji je zauzvrat dobio pravo proširenja katoličkog dijela groblja prema "sinagogi", kako Đakovčani zovu židovsku kapelicu, ali tu mogućnost gradski komunalac zasad neće koristiti.
- Kapacitet Gradskoga groblja Univerzal povećava novim grobnim mjestima na ulazu iz Ulice biskupa Antuna Mandića i u gornjem dijelu groblja, u blizini nove pristupne ceste iz Ulice Otona Ivekovića. Ukupno su to 94 grobna mjesta s mogućnošću ukopa od tri do šest osoba - istaknuo je Ripić.
Nova zgrada, preko puta mrtvačnice, u kojoj je prošla uprava Univerzala namjeravala otvoriti regionalni centar pogrebne opreme, i dalje stoji neiskorištena, a nova gradska vlast još je prije najavljivala da taj objekt neće privesti prvotno zamišljenoj namjeni. M.Alduk
Možda ste propustili...

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše

Najčitanije iz rubrike