Regija
PROCJENA NEKRETNINA PAN-TRGOPROMETA

Roma ide prva u prodaju
Objavljeno 17. srpnja, 2018.
Želi se zaustaviti daljnje propadanje zgrade, sada je devastirana kao Mimoza
ĐAKOVO - Stečaj PAN-Trgoprometa u fazi je procjene 79 nekretnina po Đakovu i Brodu, a početkom rujna idu u prodaju. Stečajni upravitelj Tihomir Zec kaže kako je intencija u prvom krugu na prodaju staviti objekte koji nisu u najužem središtu, poput bivše robne kuće Roma, Novog doma, Progresa, Metalije…
- U dosta su lošem stanju i želimo ih što prije prodati da se zaustavi propadanje - kaže Zec, koji je ovih dana obišao neke od njih, pa i Romu. Roma je sagrađena je u zlatno vrijeme Trgoprometa, tada jedne od najjačih tvrtki u gradu. Bila je pojam suvremenog prodajnog prostora na dvije etaže - u prizemlju odjel prehrane, nakita, kozmetike, filijala tadašnje Slavonske banke, a na katu odjel bijele tehnike, odjeće, metraže, kućanskih potrepština… Roma je Đakovčanima tada bila što i Nama Zagrepčanima. Danas je zapušteno i devastirano ruglo na potezu od autobusnog kolodvora do tržnice. Na krovištu čak raste visoka trava, a za kiše sve curi.
- Romu je Trgopromet sagradio od svojih sredstava. Svake se godine izdvajalo za razvoj firme, a sagrađena je početkom 1980-ih - prisjeća se bivša "trgoprometovka" Marica Kovač.
Uz zapuštenu vanjštinu, unutrašnjost je u još gorem stanju – nešto inventara, kilometri razvučene vrpce za blagajne, police, čak i dva registratora na pultu, smeće… Sve je to jučer bilo moguće vidjeti iznutra jer je zgrada - otključana, a zapuštenošću i sudbinom podsjeća na Mimozu na drugom kraju grada.
Đakovčanin Nikola Klemen u Romi je radio 20 godina.
- Radio sam prvo kao šef na odjelu bijele tehnike, a potom bio njezin poslovođa. Projektirao ju je Soko Mostar, bio je to prvi takav objekt - prisjeća se Klemen.
- Spremni smo objekt sanirati i očistiti kako bi u daleko boljem stanju išao na prodaju, i to kao cjelina - kaže Zec, dodajući da je svojevremeno ulazak u Romu vagao i Boso. "No bila mu je prevelika", kaže Zec, ističući atraktivnu lokaciju Rome. Njezina prodaja zanima Klemena i kao predsjednika sada već bivše Udruge malih dioničara Trgoprometa koji su se godinama borili da se prizna njihov dioničarski udjel, no koji im je vlasnik Marinko Mikulić osporavao.
– Nikada nam za dionice nije plaćeno ni lipe. Država je pogodovala, učinivši ga većinskim vlasnikom, a naš se udjel na kraju sveo na 15 - 20 posto. Udrugu smo ugasili zbog nemogućnosti plaćanja članarine, no papire, s nama spornim revizorskim izvještajima privatizacije Trgoprometa, predali smo zagrebačkom odvjetničkom uredu jer mi do svojih dioničarskih prava, odštete ne odustajemo. Dođe li do prodaje nekretnina, neka nas se obešteti tako ili kroz njihov zakup. Ili neka nam se dodjeli dio objekata koje ćemo mi, mali dioničari, sporazumno razdijeliti. Država i svi drugi peru ruke od ovog slučaja, a nama ni lipa - kaže Klemen.
Tihomir Zec kaže kako će u Brodu u provm krugu na prodaju biti ponuđena robna kuća Vesna i dr.
Suzana Župan
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike