Regija
52. ĐAKOVAČKI VEZOVI - VIKEND U ZNAKU NAJMLAĐIH

Mali vezovi jamstvo su budućnosti smotre
Objavljeno 30. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Pred Strossmayerovim gradom koji ovih dana živi u znaku 52. Đakovačkih vezova, vezovski je vikend koji Đakovčane i njihove goste uvodi u glavni tjedan ove smotre folklora i tradicijske kulture, a koji će i ove godine početi Malim vezovima.

Ovogodišnji "veliki" Vezovi za svoje najmlađe sudionke, djecu i mlade, priredili su niz programa, jer se Mali vezovi ne žele više svoditi samo na svoju povorku koja središtem grada prođe u nedjelju uoči glavnog vezovskog vikenda, a potom se slije na ljetnu pozornicu Strossmayerovog parka gdje najmlađi nastave program. Mali vezovi od ove godine su mnogo više - na niz lokacija, s daleko više sadržaja, programa, tema, sudionika...

Đakovo njeguje Male vezove jer su oni jamstvo budućnosti Đakovačkih vezova, dokaz da ova smotra rađa pokoljenje koje će ih nastaviti u budućnosti. Ove godine Mali vezovi počeli su još u utorak, 26. lipnja, izložbom likovnih radova pristiglih na natječaj Malih vezova, u prostoru bivšeg Tekstilnog magazina na gradskom korzu. Nastavljeni su u srijedu predstavljanjem dječjih literarnih radova, a u četvrtak edukacijom voditelja kulturno-umjetničkih društava u prostoru KUD-a Tena.

Danas, 30. lipnja, Mali vezovi nastavljaju se radionicama za djecu i odrasle od 9 do 12 sati u Domu Hrvatske vojske na više tema, i uz sudjelovanje više ustanova, udruga, KUD-ova i drugih. Od 9 do 15 sati izložba je i igraonica Kluba Kockica na korzu, u bivšem Tekstilnom magazinu, a u 10.00 Igre naših predaka – natjecanje na igralištu OŠ Ivana Gorana Kovačića, Odred izviđača Jazavac. U 20 sati uslijedit će u Strossmayerovom parku potpuna novina - Festival dječjeg stvaralaštva "Baština djeci". Nastupaju dječje skupine KUD-ova Zora Piškorevci, Šokadija Strizivojna, Ivan Meštrović Vrpolje, Tomislav Donji Andrijevci, Tamburaška škola KUD-a Tena Đakovo, Zbor Glazbene škole pri OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo, Jazz dance sekcija ovdašnjeg KUD-a Sklad, samičari Matea i Marko Nosić te recitatorica Lea Bertić.

U nedjelju, 1. srpnja, program Malih vezova nastavlja se od 9 do 13 sati izložbom i igraonicom Kluba Kockica na gradskom korzu, u bivšem prostoru Mane. U 16 sati kulminacija je Malih vezova – njihova povoroka koja kreće ispred Male crkve. Središnjom đakovačkom Ulicom pape Ivana Pavla II. prodefilirat će trideset dječjih skupina od kojih 16 iz Đakova i Đakovštine, a 14 iz drugih krajeva Slavonije i Baranje te cijele Hrvatske. Dječje su to skupine pri vrtićima, školama, KUD-ovima i dr., a prikazuju dječji folklor, pjesme i stare dječje igre. U 17.00 sati u Velikom su parku radionice za djecu na više tema, dok na tamošnjoj ljetnoj pozornici istovremeno počinju nastupi dječjih folklornih skupina. Organizatori su Grad Đakovo, njegova Turistička zajednica, Folklorni ansambl Đakovačkih vezova i Savez KUD-ova grada Đakova.

Istovremeno, u subotu, 30. lipnja, na korzu od 10 sati teče program 9. Đakovačkih rezova uz izložbu karikatura Mirka Kladarića, dok u Gradskoj knjižnici i čitaonici kreće projekcija Etno film festivala Srce Slavonije. U 9 sati na Strossmayerovom trgu počinje 13. Međunarodna izložba oldtimera i antikviteta. U 21.00 sat u šatoru nastupaju Jamsin Stavros i grupa Vox. Istovremeno na korzu kreće zadnja projekcija na 9. Rezovima, a potom, u 22.30 proglašenje je pobjednika i zatvaranje EFF Srce Slavonije, uz dodjelu istoimene nagrade. U nedjelju, 1. srpnja, u 20.00 sati u vezovskom šatoru kreće glazbeni program, a nastupaju Pravila igre i Slavonia band. Suzana Župan

Najčitanije iz rubrike