Regija
PROCIJEPLJENOST ĐAKOVČANA ZADOVOLJAVA

U Đakovu za sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze ospicama
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Pojavom ospica puno se govori i piše o procijepljenosti stanovništva, no bar što se tiče ove bolesti, u Đakovu možemo biti mirni jer do sada nema ni jednog slučaja zaraze. Može se reći da su Đakovčani vrlo savjesni što se tiče cijepljenja djece jer malo tko od roditelja propušta ovaj način zaštite djeteta.

- Kod mene je procijepljenost vrlo dobra. Uvijek ima slučajeva kada se cijepljenje odgodi iz zdravstvenih razloga, potvrila je pedijatrica Snježana Angebrandt.

- Sada imamo cjepiva šest u jedan koja vrlo rijetko uzrokuju nuspojave. Redovito obavijestim o vrsti i protiv čega se dijete cijepi, kaže Angenbrandt. Roditelji koji propuste ili zaborave na ovu obavezu podsjetit će se.

- Nema znanstvene osnove za ono što se piše po internetu, od toga da cjepljenje uzrokuje autizam, kaže pedijatrica i dodaje da je zadnja pojava ospica zabilježena u vrijeme izbjegličkog kampa u Gašincima. Procijepljenost odraslih također je zadovoljavajuća, doznajemo od dr. sc. Tomislava Dijanića, specijaliste epidemiologa. Đakovački pedijatri još su prije donijeli odluku da u vrtić ne mogu ići necijepljena djeca te se tako smanjuje mogućnost pojave zaraze. M. Alduk

Najčitanije iz rubrike