Regija
U ČAST LJUDSKOJ I SPORTSKOJ VELIČINI

Otkrivena skulptura
velikog Matije Ljubeka
Objavljeno 5. svibnja, 2018.
Belišćanski umjetnik Borislav Bojanić nije skrivao ponos na sportski pokret koji skulptura ima, za što je zahvalan na pomoći kajakašima

BELIŠĆE - Gradonačelnik Belišća, dr. Dinko Burić i supruga preminulog olimpijca svjetskog glasa Matije Ljubeka, Goranka Ljubek, u subotu su na svečan način na kružnom toku prema Mostu 107. brigade otkrili skulpturu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša i zasigurno najpoznatijeg Belišćanina, Matije Ljubeka. Svečanosti otvorenja, uz brojne Belišćane, nazočili su i članovi Kajak kluba Belišće, autor skulpture Borislav Bojanić, voditeljica službe za šport djece i mladih, lokalni šport i stručne kadrove Središnjeg državnog ureda za šport Martina Jeričević, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač te zamjenik osječko–baranjskog župana Goran Ivanović.

U svom je obraćanju gradonačelnik Burić između ostalog naglasio kako “nikada ne treba odgađati reći hvala onima koji to trebaju čuti za ono što su napravili, jer ne znamo hoćemo li sutra biti u mogućnosti to napraviti”. U izjavi za medije kazao je kako je ovom prigodom otvaranje skulpture, ali se vrlo brzo nada i Muzeju kao poruci i motivaciji svim budućim generacijama u sportu i svim sferama života. Goranka Ljubek, supruga pokojnog Matije, izrazila je zahvalnost gradonačelniku Buriću, ali i svim građanima Belišća što Matiju nisu zaboravili, jer on je istinski obožavao svoje Belišće.

Belišćanski umjetnik Borislav Bojanić nije skrivao ponos na sportski pokret koji skulptura ima, za što je zahvalan na pomoći kajakašima, od kojih su mu neki pozirali kako bi što uvjerljivije uspio prenijeti sportsku bit Matije Ljubeka, dok je zamjenik župana Ivanović podsjetio kako je Matija Ljubek i istinski belišćanski brend. Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač ustvrdio je kako najviše priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo u području sporta nosi ime Matije Ljubeka u spomen na Ljubekovu sportsku i ljudsku veličinu.

Postavljajući skulpturu “Matija Ljubek”, Belišćani su odali počast svim bivšim, sadašnjim i budućim sportašima i radnicima, odali su počast jednoj viziji do koje se dolazi samo neumornim radom i neiscrpnim odricanjem. Titule koje je grad Belišće osvojio u Bruxellesu kao Europski grad sporta 2017. i Europska regija sporta 2018. godine plod su brojnih uspjeha belišćanskih proslavljenih sportaša, a ponajprije dvostrukog olimpijskog pobjednika i višestrukog svjetskog i europskog prvaka Matije Ljubeka, poručili su iz Grada Belišća.

Lidija ANIČIĆ
okvir 1
Možda ste propustili...

IZIŠAO 29. VALPOVAČKI GODIŠNJAK

Sve o 250 godina škole u Valpovu

ZA BORBU PROTIV PREDATORA ČAGLJA I LISICE TE ZAŠTITU FAZANA I ZECA

Lovcima od Županije 40.000 eura

Najčitanije iz rubrike