Osijek
KAKO SAČUVATI BICIKL OD LOPOVA

Kvalitetan lokot smanjuje mogućnost krađe
Objavljeno 14. travnja, 2018.

U praktički svim slavonskim, baranjskim i srijemskim mjestima bicikl je omiljeno prijevozno sredstvo. Osijek je svakako grad bicikala i među hrvatskim gradovima možda ih u apsolutnom broju ima više samo u Zagrebu.

Osijek je isto tako, na žalost, i grad s najviše ukradenih bicikala. Svake godine u Osijeku se u prosjeku dogodi dvjestotinjak krađa bicikala, a na području Osječko-baranjske županije i više od 300. “U večernjim satima 8. travnja nepoznati je počinitelj iz dvorišta obiteljske kuće u Strossmayerovoj ulici u Osijeku ukrao bicikl u vrijednosti nekoliko tisuća kuna”, primjerice, vijest je sa stranica PU osječko-baranjske od prije nekoliko dana.

Recimo kako podatci policije pokazuju da je u 2014., 2015. i 2016. godini u Osječko-baranjskoj županiji ukradeno čak 1058 bicikala, od čega 620 na području Osijeka. Bicikle lopovi kradu na ulici, ali i ulazeći u dvorišta, poput ovog spomenutig primjera, kradu ih iz garaža, ulaza u zgrade ili u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima.

Kako što bolje zaštititi bicikl od krađe? Lopovima građani često i sami olakšavaju “posao” ostavljajući bicikle neosigurane, odnosno nezaključane. Minuta je dostatna da netko u prolazu vidi da je bicikl otključan i nesmetano ga odveze. Dobro je tako ponoviti policijske savjete:

- Odmah nakon kupnje zapišite serijski broj bicikla, fotografirajte ga i svakako sačuvajte račun.

- Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, čak ni u zajedničkim stambenim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.

- Bicikl treba vezati uz nešto čvrsto kako ga lopov ne bi mogao zaključanog odnijeti.

- Dobro je koristiti kombinaciju zaštite - primjerice bravu na žbicama i lokot - jer je za krađu potrebno više vremena, što obeshrabruje potencijalnog kradljivca.

- Nije dostatno koristiti nekvalitetne i jeftine lance i lokote, u specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kvalitetni lokoti, koji pružaju znatno bolju zaštitu. Njihova cijena je u pravilu znatno viša, ali je u svakom slučaju vrlo isplativo uložiti novac u kvalitetnu zaštitu bicikla. Kod skupih bicikala može se ugraditi čak i alarm.

U slučaju krađe iz policije pozivaju građane da im prijave svaku krađu bicikla, bez obzira na njegovu vrijednost. Upozorenje policije je i da je rizično bez potrebne dokumentacije kupovati rabljene bicikle poznatih marki, koji se po raznim oglasima, sajmovima, tržnicama nude po znatno nižim cijenama od realnih.S.Lacić

Pronađeni bicikli

Ukradene bicikle lopovi najčešće prodaju preko oglasnika ili na tržnicama. Policija za ukradene bicikle čija je vrijednost veća od tisuću kuna pokreće postupak po službenoj dužnosti. Dio od ukradenih bicikala biva pronađen, ali velik broj pronađenih bicikala nikada ne dođe do svojih vlasnika, jer oni čiji bicikli ne vrijede više tisuća kuna rijetko krađu i prijave.

Ipak, na internetskim stranicama primjerice PU osječko-baranjske postoji baza podataka (na desnom stupcu) pod nazivom “Pronađeni bicikli”. Klikom na nju otvara se stranica na kojoj se nalaze pronađeni bicikli za koje policija ne zna čiji su. Svi koji prepoznaju svoj bicikl mogu se javiti u policijsku postaju koja je navedena ispod fotografije bicikla.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike