Regija
OTVARA SE BRODSKA BOLNIČKA POLIKLINIKA

Biščević: Više usluga za isti novac, kraće liste čekanja
Objavljeno 12. prosinca, 2014.
Polikliniku će sutra u 15.45 sati svečano otvoriti predsjednik Ivo Josipović

SLAVONSKI BROD - Tri godine od početka gradnje, sa zakašnjenjem od godinu i pol, slavonskobrodska bolnička poliklinika konačno će sutra (u subotu) dočekati dan otvaranja – premda još neko vrijeme neće biti potpuno spremna za pacijente. “Produženje roka gradnje prouzročeno je potrebom za izmjenom dijela strojarskog projekta koji se odnosio na sustav hlađenja - klimatizacije”, kaže Tihomir Biščević, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević”.

U poliklinici, koja se prostire na 5700 četvornih metara, na tri kata, smješteno je deset odjela s 84 nove specijalističke ambulante. “Svatko tko se koristio ambulantnim uslugama u našoj ustanovi mogao se uvjeriti da su prostori često bili nedovoljni, a uvjetima u kojima smo usluge pružali bili smo zadovoljni znatno manje od onoga što smo našim korisnicima željeli ponuditi. Često smo bili svjedoci opravdanog nezadovoljstva, ponajprije naših bolesnika, ali i bolničkih djelatnika. Stoga je razumljivo značenje činjenice da ćemo ubuduće zdravstvenu zaštitu pružati u većim, udobnijim, bolje opremljenim, riječju, znatno primjerenijim prostorima”, navodi ravnatelj Biščević.

Sukladno sa strukturnim i organizacijskim promjenama u zdravstvenom sustavu, naime, u budućnosti će se umjesto stacionarnog liječenja više koristiti usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, polikliničke dijagnostike i dnevnih bolnica, što znači - u prostorima poliklinike. Uslugama brodske bolnice godišnje se koristi više od 600 tisuća pacijenata. Prema podacima, 500 je hospitaliziranih pacijenata, a čak ih se 1500 svakodnevno koristi specijalističko-konzilijarnom zdravstvenom zaštitom. “Ove zdravstvene usluge, osim što su primjerenije suvremenim europskim i svjetskim trendovima, zasigurno su brže, financijski manje opterećuju sustav - našim ćemo korisnicima moći pružiti više usluga za raspoloživa sredstva”, dodaje ravnatelj, naglašavajući kako zbog toga pacijenti mogu očekivati postupno znatno skraćivanje lista čekanja.

Gradnjom poliklinike raspoloživi kapaciteti Opće bolnice, u čijem krugu je sagrađena, povećani su za 21 posto. Prema projektu arhitektice Slavice Vitas, prema sustavu “ključ u ruke”, gradila ju je osječka Gradnja, a radove vrijedne 36 milijuna kuna u podjednakim su iznosima financirali Ministarstvo zdravlja (10 milijuna), Brodsko-posavska županija i bolnica - iz decentraliziranih sredstava (10,62), a ostalo su kreditna sredstva (15,34 milijuna kuna).

Za početak u nove prostore bit će preseljeni oprema i aparati iz dosadašnjih specijalističkih ambulanti, a ravnatelj obećava da će početak rada poliklinike nastojati osigurati u najkraćem mogućem roku: “U nadolazećim danima, osim uz konačno uređenje prostora, aktivnosti su vezane uz dodatnu prilagodbu informatičkih sustava i telefonsku centralu, kako bi se rad u novim prostorima mogao nesmetano odvijati.”

Polikliniku će sutra u 15.45 sati svečano otvoriti predsjednik države Ivo Josipović.

Marija RADOŠEVIĆ

Poliklinika se prostire na

5700

četvornih metara, na tri kata, a u njoj je smješteno

10

odjela s

84

specijalističke ambulante

Opremanje među prioritetima Ministarstva zdravlja za 2015.

Kada je riječ o opremi, radi se o značajnoj investiciji, koja gotovo da ne odstupa od vrijednosti građevinskog dijela investicije, pa se kao izvor novca planiraju iskoristiti strukturni fondovi EU-a. Projekt je u listopadu ove godine prezentiran stručnim službama Ministarstva zdravlja, a nakon potpisivanja okvirnog sporazuma uvršten je među planirane prioritete za realizaciju tijekom 2015. godine.

Kapaciteti

brodske Opće bolnice povećani su za 21 posto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike