Regija
STUDENTI VELEUČILIŠTA U POŽEGI

Svaki student ima red loze
i bačvu u kojoj pravi vino
Objavljeno 15. listopada, 2014.

PODGORJE/VETOVO - Studenti Veleučilišta u Požegi brali su crne sorte grožđa te održali praktičan dio nastave na kojem su radili razne pokuse. Veleučilište ima 30.000 trsova loze od čega je 18.500 trsova bijelih sorti i 11.500 crnih sorti, a nalaze se na položaju Podgorja iznad Vetova, na 350 metara nadmorske visine. O cijelom vinogradu brinu se studenti druge i treće godine, smjer vinogradar-vinar-voćar, njih 35, te profesori i mentori. Trenutačni kapacitet podruma je oko 50.000 litara vina raznih sorti, gdje se nalaze i bačve studenata u kojima oni tijekom godine rade svoja vina.

- Bijelo grožđe smo obrali, a sada beremo crne sorte zweigelt i pinot crni. Sladori su jako dobri, oko 100 eksla, a kiselina oko 7 grama po litri, što je za ovu godinu izuzetno visok slador. Grožđe je zdravo, urod nije velik. Na ovim sortama obično ostavljamo opterećenje oko 1,5 kilograma do 2 kilograma po trsu. Uz skidanje sorti, studenti rade, važu i rade izvode različitih varijacija. U ovom slučaju riječ je o mikorizi, simbiozi gljivica na korijenu trsa. Jedan red je tretiran, jedan red nije tretiran - on je kontrola - rekao je mr. sc. Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela VUP-a.

- Veleučilište posjeduje osam hektara vinograda i mi kao studenti radimo u tom vinogradu, od sadnje, berbe, pokusa, sve do proizvodnje vina. Danas uz berbu obavljamo i pokus gdje na deset trsova radimo kontrolu mikorize i prebrojavamo koliko ima grozdova na svakom trsu te važemo masu svih tih grozdova, a nakon toga gledamo koliko je grozd osušen i ima li zaraze. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao. Prošli smo tjedan dobili svoju bačvu i 100 litara graševine, stavili smo kvasac te ćemo tijekom godine to obrađivati u vino - rekla je Lucija Dunđer, studentica 3. godine iz Velike Gorice. (AGM Kruna)

VELEUČILIŠTE IMA

30.000

trsova loze od čega je

18.500

trsova bijelih sorti i

11.500

crnih sorti

Možda ste propustili...

NA SLAVONSKOM MARATONU LAĐA REKORDAN BROJ NATJECATELJA - U 21 EKIPI NJIH OKO 300

Udruga lađara Zagreb pobjednik 4. Kupa Borovik i u muškoj i ženskoj utrci

U DOMU ZA ODRASLE OSOBE BOROVA

Otvorene su četiri stambene jedinice

Najčitanije iz rubrike