Osijek
5. ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE

Srednjoškolci otkrili tajnu zagonetke koja je uzbudila svijet
Objavljeno 22. veljače, 2014.

Ispred vas je velika zagonetka. Tu je krug napravljen od kišobrana, a vi ga trebate pokrenuti pomoću svijeće i magneta. Tim je riječima Snježana Novaković, profesorica fizike počela radionicu pod nazivom Zagonetka koja je uzbudila svijet, održanu u sklopu 5. zimske škole fizike za učenike srednjih škola, na Odjelu za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera.
Na toj radionici učenici na neobičan, nov i zanimljiv način saznaju nešto novo o  termoelektričnom kolu i Galvanskom članku, temama o kojima inače uče na fizici.
Petu školu fizike organizirali su sveučilišni Odjel za fiziku, osječka podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike Osječko-baranjske županije, osječka podružnica Hrvatskog fizikalnog društva i Osječko-baranjska županija. Okupila je 120 učenika iz dvadesetak srednjih škola i 29 mentora. Svi učenici prošli su pet radionica, u kojima su sami radili pokuse te kroz igru i na zanimljiv način otkrivali tajne fizike.
Radionice: Nemagnetični materijali u magnetskom polju, Amperova sila, Zagonetka koja je uzbudila svijet, Električna struja u tekućinama i Suprotnosti se privlače, vodili su profesori: Marijan Bakač, Goran Hajnal, Snježana Novaković, Dominika Čulo Vuković, Jasenka Detling i Marlena Jović. Marina Poje i Igor Miklavčić, asistenti Odjela za fiziku, pomagali su učenicima u izradi pokusa koje inače ne mogu vidjeti u srednjoj školi. Zimsku školu fizike otvorio je prof. dr. sc. Branko Vuković, pročelnik Odjela za fiziku.
- Studij fizike  nije tako težak, iako postoji fama o tome. Uz fiziku, steći ćete mnogo znanja iz informatike i imati širok spektar mogućnosti u pronalaženju posla - poručio je srednjoškolcima pročelnik Vuković.  V. Latinović

Možda ste propustili...

WINE&ART - 12 GODINA OSIJEK ODGAJA PONAJBOLJU VINSKU PUBLIKU

Za jednu vinsku večer "pukne" više od tisuću butelja

Najčitanije iz rubrike