Sport
ODLUČIO SE POVUĆI

Daniel Srb više neće biti predsjednik Iktusa
Objavljeno 11. rujna, 2013.

Daniel Srb, nekadašnji veslač i dugogodišnji predsjednik Iktusa, odlučio je napustiti mjesto čelnika jednog od najboljih sportskih klubova u istočnoj Hrvatskoj.

Srb je, u političkom svijetu poznat kao predsjednik Hrvatske stranke prava, a za lidera „narančastih“ izabran je prije točno deset godina. Pod njegovim vodstvom osječki veslači(ce) nanizali su brojne zapažene uspjehe.

- Poslije deset godina, eto, odlučio sam se povući s mjesta predsjednika Iktusa iz više razloga - rekao nam je Srb ekskluzivno za „Glas Slavonije“.

Odlazak nakon Miholjske regate

- Procijenio sam da u ovom trenutku ima ljudi koji mogu učiniti više za Iktus i da trebaju preuzeti odgovornost za vođenje kluba.

Hoćete li, ipak, ostati u Iktusu u nekom drugom svojstvu?

- Naravno da ću ostati. Vrlo rado veslam u veteranskoj konkurenciji, ali ću paziti da budem i dalje koristan našem klubu. Vjerojatno ne kao dio Predsjedništva, ali ta pozicija i nije bitna. Najbitnije je naglasiti to da želim Iktusu i nove sportske uspjehe, i uspješnu upravu, i dovoljnu razinu organiziranosti.

Je li Srbovu odluku „poguralo“ ozračje stvoreno u tom klubu nakon poznate lanjske Skupštine kad je jedna frakcija tražila smjenu?

- Vjerojatno je i to utjecalo na mene. Ali, nije to prvenstveni razlog, jer ne dopuštam nikomu, ni u jednom trenutku, da ispolitizira klub i da klub zbog toga trpi bilo kakvu štetu.

Opisao nam je i način na koji će doći do njegove abdikacije.

- Nakon naše tradicionalne Miholjske regate obratit ću se pismeno predsjedniku Skupštine (Davor Brust, nap.a.) i zamoliti da sazove sjednicu na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo. Time, naime, završavamo još jednu sezonu, pa je stiglo vrijeme da se klub pripremi za nove izazove.

Kako danas sagledavate desetogodišnji „mandat“?

- U trenutku kad sam postao predsjednik u našem klubu nije bilo nijednog seniora. Sada imamo Davida Šaina s olimpijskim srebrom i svjetskim zlatnim medaljama, Antu Janjića i Vjekoslava Kolobarića koji su deveti na svijetu, pa Sonja Kešerac i Maja Anić s tri europske bronce. U tom razdoblju imali smo i broncu Mirne Rajle Brođanac, pa Janjićevu broncu u četvercu bez kormilara na SP (U-23) kao i Šainovu srebrnu medalju na juniorskom SP. Ne smijemo zaboraviti da je Krešimir Ižaković bio izbornik kad je formiran današnji „Croexpress“, arhitekt je i četverca bez kormilara iz Južne Koreje, a godinama je bio trener Mirne Rajle Brođanac. Osim tih vrhunskih ostvarenja, bili smo sveukupni prvaci države, pa je sve to, zapravo, pokazatelj uspješnosti rada u klubu. Uspjeli smo i osigurati solidno opremanje kluba, poglavito nabavom čak 18 novih čamaca.

Riješiti objekt

Srb će još nabrojiti da je Iktus ove godine kupio novu prikolicu za prijevoz čamaca na regate, da je splav izrađen još '04. i nedavno obnovljen, da je početkom godine uređen dio prostorija, veslaonica i teretana…

- Što se tiče objekta, našeg doma, to se također može riješiti samo dobrom voljom Grada, Saponije i našeg kluba. Sadašnja situacija, nažalost, ne odgovara baš nikome, jer Saponia nema interes biti vlasnik te zgrade, ni klubu jer nema riješeno pitanje vlastitog doma, a ne bi trebala odgovarati ni Gradu. Nitko nema interesa ulagati u obnovu.

Na kraju, pokušajte dočarati ono što osjećate?

- Rekao bih imam dvojake osjećaje. Ponosan sam na sve što smo napravili, a s druge strane, osjećam i razočaranje zbog nedovoljnog razumijevanja objektivnih potreba kluba, a u jednom trenutku i želje da se, nakon osvojenog olimpijskog srebra, to iskoristi u interesu pojedinaca a ne kluba!

Može li se, nešto slično, ponoviti i na predstojećoj sjednici Skupštine ?!

- Lako moguće, ali sam siguran i da je klub prošao još jednu fazu sazrijevanja i da se to neće dogoditi - zaključio je Srb.

Dragutin KERŽE

Daniel Srb

predsjednik VK Iktus

Na moju odluku vjerojatno je utjecalo i ozračje s lanjske Skupštine, ali to nije prvenstveni razlog

Možda ste propustili...

UEFA BEZ MILOSTI PREMA BIVŠEM IGRAČU OSIJEKA I ALBANSKOM REPREZENTATIVCU

Daku dobio dvije utakmice zabrane igranja

Najčitanije iz rubrike