Osijek
NADMAŠENA OČEKIVANJA

U tri mjeseca registrirana
čak 261 tvrtka “za 10 kuna”
Objavljeno 29. siječnja, 2013.
Na Trgovačkom sudu u Osijeku još je 40 tvrtki u proceduri registriranja

Vezani članci

U DVA TJEDNA REGISTRIRANO 36 JEDNOSTAVNIH PODUZEĆA

Najviše tvrtki za 10 kuna osnovano u Varaždinu

Uz obrte, dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću, hrvatskim građanima odnedavno je omogućeno osnivanje i jednostavnih trgovačkih društava.

Takva poduzeća oni uz osnivački kapital od samo 10 kuna mogu osnovati od 18. listopada prošle godine, kada je počela primjena izmijenjenog Zakona o trgovačkim društvima. Naravno, uz te troškove osnivače takvih trgovačkih društava čekaju i troškovi upisa u sudski registar, pristojbe, rezervacije i objava oglasa u Narodnim novinama, no i s njima oni još uvijek iznose simboličnih 750 kuna, za razliku od ranije najmanje mogućih 23.000 kuna pri osnivanju društava s ograničenom odgovornošću.

Kako saznajemo, procedura osnivanja tvrtke za 10 kuna jednostavna je. Najveću stavku u troškovima čini javnobilježnička naknada – 500 kuna, sudska pristojba i pristojba za upis u sudski registar su po 30 kuna, objava oglasa u Narodnim novinama stoji 200 kuna, a izjava osnivača da nemaju nepodmirenih dugova u drugim tvrtkama 47,5 kuna. Inače, javni su bilježnici prva i glavna adresa na kojoj se sređuju papiri za jednostavna društva. Javni bilježnik ispunjava i ovjerava zapisnik o osnivanju jednostavnog društva, nakon čega osnivači jednostavne tvrtke trebaju otvoriti račun u banci i uplatiti sve potrebne pristojbe te ih registrirati u trgovačkim sudovima.

Država je pojednostavila proceduru i “pojeftinila” ulazak u privatni biznis, no budući vlasnici tvrtki od 10 kuna pri osnivanju poduzeća preuzimaju na sebe sav poduzetnički rizik, a time i sve porezne obveze koje tvrtke imaju prema lokalnim vlastima, Gospodarskoj komori i državnom proračunu. Upravo zbog toga ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti tako veliko zanimanje za njihovim osnivanje. Naime, kako saznajemo od Borisa Vukovića, predsjednika Registarskog odjela Trgovačkog suda u Osijeku, koji obuhvaća i Stalnu službu u Slavonskom Brodu, s tog je područja do petka, 25. siječnja, registrirano 261 jednostavno trgovačko društvo s temeljnim kapitalom od 10 kuna do 20.000 kuna, ovisno o zahtjevu osnivača. Još ih je 40 u proceduri registriranja, a koji su podnijeli zahtjev za rezervaciju imena, te će uz dostavu svih potrebnih dokumenata sve formalnosti oko registracije biti okončane za najdulje, zakonom određenih, mjesec dana.

U cijeloj Hrvatskoj do istog je datuma registrirano ukupno 2.156 jednostavnih trgovačkih društava. Najviše na području Trgovačkog suda u Zagrebu (898). Slijede Rijeka sa 303, Split s 254, Varaždin s 246, Bjelovar sa 103 te Zadar sa 91 osnovanim jednostavnim trgovačkim društvom.

Nikola VUKADINOVIĆ

Ivana Belošević

frizerka

Sve sam prepustila javnom bilježniku

Pozitivna iskustva s otvaranjem tvrtke za deset kuna ima Ivana Belošević iz Osijeka. Njoj je to uspjelo u kratkom roku i danas je jedina zaposlenica u frizerskom salonu svoje tvrtke Sardoniks j.d.o.o. “S ciljem osnivanja tvrtke došla sam javnom bilježniku, koji mi je pomogao i praktično pripremio svu dokumentaciju. Sve je bilo prilično brzo, tvrtka je otvorena za manje od tri tjedna, premda su mi rekli da je taj rok za otvaranje još i kraći. Moram priznati da su me pomalo uplašili napisi o tome da troškovi otvaranja tvrtke za deset kuna zapravo dosegnu i 3.000 kuna, što se ispostavilo netočnim. Mene je otvaranje tvrtke stajalo oko 850 kuna, premda su troškovi niži, no ja sam platila nešto više jer sam za te poslove ovlastila javnog bilježnika koji je za mene napravio veći dio poslova”, rekla nam je Ivana Belošević.(I.M.)

500

kuna od tog iznosa je javnobilježnička naknada

30

kuna su sudska pristojba te pristojba za upis u sudski registar

200

kuna je objava oglasa u Narodnim novinama

47,5

kuna je izjava osnivača da nema nepodmirenih dugova u drugim tvrtkama

VLASNICI TVRTKI

OD 10 KUNA PREUZIMAJU NA SEBE SAV PODUZETNIČKI RIZIK

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike