Osijek
ZABAVLJAJU DJECU I ZARAĐUJU ZA ŽIVOT

U odijelu Djeda Mraza profesionalac
Jozo u prosincu zaradio 20.000 kuna
Objavljeno 22. prosinca, 2012.
Najveći broj Djedova Mrazova radi na crno i za nekoliko sati zarade oko 200 kuna

Među nezaposlenima evidentiranim na osječkom Zavodu za zapošljavanje u studenom je evidentirano 20.013 nezaposlenih žena, što za gotovo pet posto premašuje polovinu od ukupnog broja nezaposlenih.

Ipak, prošloga mjeseca dogodio se znakoviti odmak - udjel nezaposlenih žena se smanjio zbog većeg broja novoprijavljenih muškaraca kojih je sada na Birou oko 16 tisuća. Najviše onih koji su se prošloga mjeseca prijavili na Zavod došli su i iz radnog odnosa, 194 muškarca i 167 žena. Čini se kako su protekli mjeseci bili naklonjeni nezaposlenim ženama, u Osijeku je otvoreno nekoliko novih velikih trgovina koje, tradicionalno, teže zapošljavanju većeg broja žena. Statistika i to potvrđuje, u studenom je zaposleno 596 žena, 45 više nego muškaraca.

Ipak, postoji jedan posao koji je isključivo muški, u prosincu dio Osječana novac zarađuje odijevanjem odijela Djeda Mraza. Iza bijele brade i brkova i ove se godine nerijetko kriju i osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje, ali i studenti. Jedan od najangažiranijih i ove je godine Jozo Ciganović, koji se krije iza imena Djed Mraz - mađioničar. “Za razliku od prethodnih godina više sam posla imao kao Sveti Nikola, pa sam do sada ispostavio 20.000 kuna računa tvrtkama za ovu uslugu kojom sam zabavljao djecu početkom prosinca. U Djeda Mraza može se odjenuti svatko, ali za Svetog Nikolu nije tako jednostavno pronaći kostim, pa sam ove godine s tim likom imao posla od Osijeka do Rijeke. No, i ove godine ima posla za nezaposlene i studente - da budu Djed Mraz - a to najčešće rade na crno za dnevnicu, pa se za nekoliko sati u ovom kostimu može zaraditi oko 200 kuna. Osobno nudim kompletan program s nekoliko mađioničarskih točaka i to u vrhunskom kostimu po cijeni od 1.000 do 2.000, kuna ovisno o dužini programa. Prije nekoliko dana bio sam Djed Mraz u osječkom zatvoru. Zabavljao sam djecu tamošnjih zaposlenika, zvali su me u vinkovački Vodovod, a neki dan radio sam u Portanovi. Posla definitivno ima i lagao bih kad bih rekao da se ne može zaraditi i to legalno s obrtom za zabavnu djelatnost, kaže Ciganović.

D.KUŠTRO/ N.Z.EBERHARD

36.560

ukupno je nezaposlenih osoba u studenome

20.013

nezaposlenih je žena

zabavljači mogu dobro zaraditi

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu kako su svjesni da mnogi nezaposleni ovih dana zarađuju u kostimu Djeda Mraza, ali oni u svojoj evidenciji nemaju nezaposlenih profesionalnih Djeda Mrazova. No, da zabavljački posao može biti izvrsna alternativa u vrijeme nezaposlenosti i čekanja na posao u struci priznaje i Ciganović, koji kaže kako cijele godine ima posla, jer osim Djeda Mraza, radi i kao Uskrsni Zeko, klaun i mađioničar, a s jednom Hrvatskom bankom ima potpisan ugovor na iznos od 150.00 kuna za cijelu godinu.

Josip Ciganović

zabavljač

U Djeda Mraza može se odjenuti svatko, ali za Svetog Nikolu nije tako jednostavno pronaći kostim

Možda ste propustili...

FESTIVAL SLIKOVNICE OVO LJETO POD SLOGANOM “NOVA ZEMLJA POČINJE S VAMA”

Niz radionica, promocija, izložbi...

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO JOSIPOVAC

Očuvanje zavičajne narodne nošnje

Najčitanije iz rubrike