Sport
DOČEK HRVATSKIH OLIMPIJACA

Ovacije za junake
Objavljeno 13. kolovoza, 2012.
Ratko Rudić najavio još više medalja na sljedećim Olimpijskim igrama

Hrvatska je u ponedjeljak dočekala najveći dio svojih olimpijaca, koji su tako uspješno predstavljali našu državu u Londonu.

Još prošlog tjedna vratili su se zlatni Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz, a jučer su, među ostalima, u zagrebačku zračnu luku Pleso sletjeli i ostali osvajači medalja. Zlatni vaterpolisti, srebrni veslači, te brončani rukometaši i Lucija Zaninović, koja je osvojila broncu u taekwondou. U VIP salonu zagrebačkog aerodroma bilo je mnogo onih koji su poželjeli čestitati hrvatskim sportašima. Uz mnogobrojne predstavnike medija, došli su rodbina i prijatelji sportaša, te dužnosnici.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svima je zahvalio na zapaženim rezultatima, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je rekao:

- Neizmjerno sam sretan što sam ministar u trenutku kad su naši olimpijci ostvarili najveći uspjeh. Šest olimpijskih medalja iz Londona, od toga tri zlatne. Hvala u ime Vlade, donijeli ste nam mnogo radosti - obratio se Jovanović olimpijcima.

- Dobro došli u Hrvatsku, svi smo ponosni na vas. Čestitam i vama i vašim trenerima, fizioterapeutima... Želimo što više uspjeha u sportu i u svemu ostalom - kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Zatim su kratko za govornicom bili sportaši. Kapetan zlatnih vaterpolista Samir Barač zahvalio je svima “koji su s nama dijelili olimpijske snove”. Sandra Perković čestitala je ostalim osvajačima odličja, a Giovanni Cernogoraz je također izrekao poneku prigodnu riječ. Lucija Zaninović je kazala kako joj je drago što je dio povijesti. Veslač Martin Sinković kratko je poručio: “Uživajmo u ovome trenutku!” Kapetan rukometaša Igor Vori zahvalio je svima, a njegov govor često je bio prekidan bučnim uzvicima ostalih olimpijaca.

Sportaši su potom krenuli na primanje kod premijera Zorana Milanovića, a u aerodromskoj zgradi dočekali su ih razdragani navijači. Jednako veselo bilo je nešto kasnije i na Trgu bana Jelačića, gdje su se okupile tisuće građana, koji su željeli s olimpijcima proslaviti uspješne londonske nastupe. Doduše, pamtimo i mnogo veću popunjenost glavnog zagrebačkog trga prilikom ranijih dočeka sportaša, ali i oni koji su se jučer pojavili bili su dovoljni da pokažu hrvatskim sportašima što za naciju znače njihovi uspjesi.

Okupljeno mnoštvo posebno je pozdravilo osvajače odličja, a valja izdvojiti riječi legendarnog vaterpolskog trenera Ratka Rudića, koji je zahvalio nazočnima, te najavio da će hrvatski sportaši na sljedećim Olimpijskim igrama pokušati dosegnuti još više medalja. Nešto kasnije za mikrofonom je nastupio i rukometaš Ivano Balić. Tek tada je nastao delirij, rukometni Mozart je dočekan ovacijama.

Na Trgu bana Jelačića izvedena je hrvatska himna, a mogle su se čuti i neslužbene himne rukometaša (“Morska vila”) i vaterpolista (“Poljubi zemlju”). Glazbeni program potrajao je još neko vrijeme, a potom su se olimpijci zaputili svojim obiteljima, dok su se građani polako počeli razilaziti. I. Pezelj

Martin Sinković

Što mogu reći? Samo: Uživajmo u ovome trenutku!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike