Novosti
NOVI RASKOL NA DESNICI?

Vučemilović: Ako se dogovore HDZ i DP, ne želim u oporbu
Objavljeno 28. travnja, 2024.
“Nikad, ali baš nikad, neću dati glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo”
Pregovori HDZ-ove i SDP-ove koalicije s Domovinskim pokretom o sastavljanju parlamentarne većine nastavljaju se najvjerojatnije u ponedjeljak, kada je moguća i objava konačnih službenih rezultata izbora za Hrvatski sabor. Ako DIP objavi rezultate, tada bi od utorka, 30. travnja, počeo teći rok od 20 dana za sazivanje Hrvatskog sabora na prvo zasjedanje.

“Ne u moje ime"


HDZ bi potencjalno mogao računati na još jedan glas s desnice nakon poruka koje su tijekom vikenda stizale iz Hrvatskih suverenista, izbornih partnera Mosta. Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila je, prvo u objavi na Facebooku, kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo, te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako DP postane dio nove saborske većine. "Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo", napisala je Vučemilović.

Naime, Predsjedništvo Hrvatskih suverenista u subotu je održalo sjednicu na kojoj je odlučeno da stranka neće sudjelovati ni u Vladi ni u saborskoj većini predvođenoj HDZ-om, a predsjednik Marijan Pavliček kazao je da bi izdaja birača bila upravo suradnja s vladajućom strankom. "Nikad u životu nismo bili žetoni, niti ćemo to ikad biti. Svaka druga odluka bila bi suluda, svjesni smo toga da smo ušli u Hrvatski sabor na antikorupcijskoj platformi zajedno s Mostom i Nezavisnom listom mladih", rekao je Pavliček na konferenciji za medije. Kada je riječ o SDP-u, Pavliček je odgovorio kako ih nitko iz vodstva te stranke još nije zvao na službeni sastanak, tako da ta tema nije ni bila na dnevnom redu. Međutim, nije rezolutno odbio mogućnost razgovora s vodećom oporbenom strankom, umjesto toga kazao je da su HDZ i DP ti koji sada trebaju obaviti svoje razgovore i vidjeti mogu li složiti većinu, s manjinama ili bez njih. Međutim, Vesna Vučemilović poručuje kako ne želi nikakvu suradnju sa SDP-om, a također smatra da njezina stranka ne bi s njim trebala ni sjediti u oporbenim saborskim klupama, ako dođe do dogovora između HDZ-a i DP-a.

Pavliček protiv


"Hipotetski, ako Domovinski pokret uđe u novu saborsku većinu, gdje bi ostali Hrvatski suverenisti? U opoziciji sa SDP-om i s Možemo!? I s Mostom, koji ima jako puno svojih problema. Neka oni sada pregovaraju i razgovaraju s kime god hoće, ali u moje ime neće. Pogotovo ne sa strankama od kojih sam se ogradila više puta i prije izbora", izjavila je Vesna Vučemilović u nedjelju i za naš list.

Dodala je da Hrvatski suverenisti nisu u poslijeizbornoj koaliciji s Mostom, premda je Pavliček izjavio da su s njima i dalje u partnerskom odnosu te da bi sve važne odluke trebali donositi u konsenzusu s Mostom.

Pavliček je bio prilično jasan u odgovoru stranačkoj kolegici na njezine izjave, suprotne onome što se odlučilo na predsjedništvu stranke. Naime, tijekom glasanja o daljnjim potezima Suverenista Vučemilović je ostala suzdržana, što znači da nije bila protiv odluke da se ne ide s HDZ-om u koaliciju. "Odluka Predsjedništva je jasna. I moraju se je držati svi članovi. Davanje potpore HDZ-u u koaliciji s manjinskim zastupnicima ili Domovinskim pokretom nije moguće", rekao je Pavliček za portal 24 sata. Na predsjedništvu, kaže Pavliček, na dnevnom redu nije bila nikakva opcija davanja potpore SDP-u. Nije htio reći kakve bi posljedice mogla imati Vučemilović jer će vidjeti kako će se sve dalje razvijati. No odlučno je odbacio mogućnost da se on sam u ijednom scenariju prikloni HDZ-u.

Tako je postizborno vrijeme donijelo novi raskol. Most i Suverenisti su izišli zajedno na izbore i osvojili 11 mandata, od čega Suverenisti dva. Nakon što je bračni par Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić napustio Most, sada se očito smanjio i klub Suverenista.

Dijana Pavlović
HABIJAN: KOGA ŽELI ZAŠTITITI OPORBA?
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan (HDZ) upitao je predstavnike oporbe žele li formirati većinu u Saboru kako bi zaštitili nekoga iz svojih redova ili se obračunali s političkim neistomišljenicima. Umjesto da Peđa Grbin (SDP), Sandra Benčić (Možemo!) i Božo Petrov (Most) priznaju poraz i pobjedu HDZ-a, oni sada očito odustaju od formiranja vlade, ali žele formirati većinu u Saboru s ciljem da mijenjaju zakone ili poništavaju imenovanja, rekao je Habijan. Predstavnike oporbe, koji najavljuju ukidanje “lex AP” i razrješenje Ivana Turudića na čelnom mjestu Državnog odvjetništva (DORH), Habijan je upitao žele li zaštititi nekoga iz svojh redova ili žele obračun s političkim neistomišljenicima. Habijan ističe da je Hrvatski sabor zakone koje oporba osporava donio u proteklom sazivu na transparentan i legalan način. Novinarima je potvrdio da nastavljaju pregovore s Domovinskim pokretom i odgovorio da postignuta prava manjina nisu upitna.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da, umjesto o razlikama između oporbenih stranaka, želi govoriti o temama koje ih povezuju, poput promjene izbornog zakona, ukidanja “lex AP”, razrješenja Ivana Turudića, a spomenuo je i Mostov prijedlog univerzalnog dječjeg doplatka. Idemo govoriti o izbornom zakonu, o tome da taj zakon učinimo pravednijim tako da Hrvatski sabor što je moguće više održava sliku stvarne volje građana i građanki Hrvatske, kazao je Grbin.

Najčitanije iz rubrike