Regija
ORAHOVAČKA LOVAČKA UDRUGA ‘’VEPAR’’ NAPOKON IMA SVOJ DOM

U lovačkom domu žele urediti šest soba s 12 do 15 ležaja za inozemne lovce
Objavljeno 28. travnja, 2024.
ORAHOVICA



Proteklu godinu orahovački će lovci pamtiti po odličnoj lovnoj sezoni i, posebice, po tome što su konačno u vlastitom domu. Na nedavnoj skupštini Lovačke udruge Vepar održanoj u novom domu predsjednik Tomislav Petrušić izrazio je veliko zadovoljstvo učinjenim na njegovu uređenju.

- Ovaj prostor naš je još od 80-ih godina prošlog stoljeća samo nismo imali sredstava to nekako urediti. Riječ je o kući uz šumsku vlaku između Radlovca i Hercegovca, kako ga lovci i mještani znaju - popularnom Točku. Uložili smo više od 15.000 eura uglavnom svojih sredstava, uz pomoć nekih donatora i nešto Grada. Plan je urediti šest soba, s 12 do 15 ležaja, jer svake nam godine u lov dolaze lovci iz Finske, Italije i drugih europskih zemalja te iz cijele Hrvatske i bit će prekrasno ugostiti ih u našem domu. Pokušat ćemo aplicirati na projekte na sve strane kako bismo si olakšali tu investiciju – kaže Petrušić, koji je posebno zahvalio kolegama lovcima koji su, kako kaže, svojim rukama i novcem to sve i uredili.

- Kada sam postao predsjednik udruge, bili smo podstanari svagdje, plaćali najmove, i tako je bilo teško raditi. Na jednom sastanku predložio sa da obiđemo postojeću kuću i odradimo pregled za uređenje. Kuća je bila potpuno zapuštena, na podovima zemlja, goli zidovi, jer puno je tu godina prošlo. Kolege lovci odmah su prihvatili moj prijedlog i krenuli smo. Dvije godine trajalo je uređenje i evo - danas imamo prekrasnu salu, a čeka nas još uređenje kuhinje i sanitarnog čvora. Javili smo se na natječaj za udruge u Gradu Orahovici, dobili određena sredstva, pa će i to pomoći u uređenju - zaključio je Petrušić.

Proteklu lovnu sezonu lovnik Davor Boljkovac karakterizira rekordnom, ali iznosi i neke probleme.

- Lov na smeđu divljač izvršen je po planu odstrjela, a moj je prijedlog udruzi bio da se ta divljač u novoj lovnoj sezoni više lovi uz Podravsku magistralu jer tamo sve više stradava u prometu. Naime, u završenoj sezoni bilo je čak 34 naleta na divljač. Također, vidimo da na području naših lovišta imamo velik porast jelenske divljači, te time i velike štete na poljoprivrednim površinama, i mislim da udruga o tome mora donijeti konkretan zaključak – rekao je Boljkovac te čestitao kolegi lovcu Saši Katiću na odstrjelu srebrnog jelena. O lovu na ostalu divljač Boljkovac je istaknuo kako je odstrjel divlje svinje ispunjen čuvanjem usjeva, dočekom i skupnim lovovima, a lov na fazane trajao je 16 dana u nazočnosti 122 lovca.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike