Regija
U ČAST KULTURNOM VELIKANU

Otkrivena je bista Isidoru Kršnjavom
Objavljeno 28. travnja, 2024.
FERIČANCI



Spomenik Isidoru Kršnjavomu, rad kipara Tea Ercega i arhitektice Kate Marunica iz Zagreba, otkriven je na Trgu Matije Gupca u Feričancima, mjestu u kojem je rođen hrvatski kulturni velikan.

- Ovo je djelo osviješćene zajednice koja je bila svjesna značenja Isidora Kršnjavoga i koja je sudjelovala u realizaciji ovoga kulturnoga proizvoda. Stvoreno je mjesto koje će postati mjesto susreta i druženja - rekao je Milan Bešlić, voditelj kulturne manifestacije Dani Isidora Kršnjavoga, u sklopu koje je otkriven spomenik. Manifestaciju je prije tri godine pokrenuo Ogranak Matice hrvatske u Feričancima.

- Projekt podizanja spomenika najavili smo već na prvoj manifestaciji. Ovaj hrvatski velikan rođen je u Feričancima 22. travnja 1845. godine, a njegova se rodna kuća nalazila na prostoru trga na kojem je podignut spomenik. Isidor Kršnjavi vjerojatno je najznačajniji i najproduktivniji ministar kulture u hrvatskoj povijesti - istaknula je predsjednica OGMH-a u Feričancima Jasna Jurković.

Načelnik Općine Feričanci Marko Knežević izrazio je zadovoljstvo što je počašćen sudjelovanjem u otkrivanju spomenika.

- Zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovom događaju te se nadam se da će Općina Feričanci i dalje biti inspiracija svim članovima i članicama feričanačkog Ogranke Matice hrvatske za buduće projekte - kazao je Knežević.

Spomenik je otkriven u povodu 179. godišnjice rođenja Isidora Kršnjavoga, povjesničara umjetnosti, književnika, političara i prevoditelja. Isidor Kršnjavi preveo je Danteovu Božanstvenu komediju te je kao veliki poklonik sv. Franje Asiškog objavio romane Božji vitez i Božji sirotan.

Književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač obraćajući se okupljenima kazao je kako nas je Isidor Kršnjavi svojim likom i djelom itekako zadužio.

- Bio je čovjek velikih vidika, na kojega možemo biti iznimno ponosni, jer takvi se ljudi ne rađaju svakoga dana. Uspio je učiniti nešto što je zauvijek obilježilo hrvatsku kulturu, znanost, obrazovanje i duhovnost. Bilo bi lijepo kada bismo i danas imali čovjeka takva formata. Nažalost, teško da će se čovjek poput Isidora Kršnjavoga naći u našem vremenu - ocijenio je Petrač. S. Fridl
Možda ste propustili...

DIO PROGRAMA “SVIBANJ, MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA”

Dan otvorenih vrata đakovačkog DVD-a

SVIBANJ - MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

U DVD-u Đakovo dan otvorenih vrata

Najčitanije iz rubrike