Novosti
U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu
manjina, DP negira raskol,
premijer prozvao oporbu
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Plenković je izjavio ako nema ničeg novog u pregovorima s DP-om, da će razgovore nastaviti idućeg tjedna, a lijevu oporbu, za koju je ustvrdio da je teško poražena, prozvao je licemjernom i korumpiranom
Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituiranja Hrvatskog sabora svoju potporu za predsjednika Hrvatskog sabora dati kandidatu HDZ-a Gordanu Jandrokoviću. Izjavio je to novinarima predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, čime je otpala mogućnost da manjinci podrže SDP-ovu koaliciju..

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam manjinaca te bi, u slučaju da se dogovori s Domovinskim pokretom, koji ima 13 mandata, imao 82 ruke u Saboru. Podsjetimo, DP se oštro protivio mogućnosti da SDSS sudjeluje u vlasti, a Bilek je, upitan o tome, uzvratio: "Sve daljnje korake ćemo, vjerujem, riješiti u razgovorima idućih dana, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicijskim partnerima."

DP je u petak demantirao medijske napise o navodnim podjelama u stranci. "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje. Što se tiče medijskih napisa o nekakvim podjelama u Domovinskom pokretu, moramo iskreno reći da jedino naše supruge ‘zazivaju podjele‘ jer nas četvorice danima nema kući", poručuju u objavi na Facebooku, uz fotografiju na kojoj su Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro i Damir Barna.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako nema ničeg novog u pregovorima s DP-om, da će razgovore nastaviti idućeg tjedna, a lijevu oporbu, za koju je ustvrdio da je teško poražena, prozvao je licemjernom i korumpiranom te najavio kako će svaki dan govoriti o tome. "Sastanci se nastavljaju sljedeći tjedan, nikakvih detalja u vezi s bilo kojom temom nije bilo", poručio je Plenković na konferenciji za medije odgovarajući na pitanja novinara o sastavljanju većine. Vezano uz zahtjeve DP-a da se ukine financiranje tjednika Novosti, ali i uz njegovu retoriku kojom nagovještava pritisak i na druge medije, Plenković je na pitanje, je li njemu takva retorika prihvatljiva, poručio da nije, ali i dodao "kako treba pitati je li to prihvatljivo Milanoviću i korumpiranom SDP-u". "Oni su ti koji vabe Domovinski pokret u tzv. kvaziantikorupcijsku koaliciju", rekao je. U nastavku se obrušio na oporbu prozvavši neke i poimence, poput Peđe Grbina, Nikole Grmoje, Dalije Orešković, Sandre Benčić, a kako bi, naglasio je, povukao crtu pod generalno difamiranje, uvrede i laži koje prema HDZ-u dolaze s njihove strane. "Treba pitati je li moguće da ti kvazipošteni lijevi oporbenjaci, koji su teško poraženi na izborima, zovu isto tako DP u koaliciju. Koje licemjerje. Ljudi koji imaju hrpu afera u svojim redovima, bez treptaja i trunke samokritičnosti u stanju su generalno optuživati HDZ. Kao da su oni bijeli kao snijeg, kao da imamo Snjeguljice s druge strane", rekao je. Dodao je i kako ne može vjerovati da predsjednika SDP-a Grbina članovi stranke "već nisu poslali u neku rupu u Slovenskoj nakon ovako teškog poraza".

"Ova teško poražena oporba u osam godina nije imala ništa drugo osim licemjerja i lažnih optužbi da smo svi mi nekakvi korumpirani, kriminalci i lupeži. To jednostavno ne prihvaćamo, posebno ne nakon izbora", poručio je Plenković, dodavši kako "Milanović, SDP i oni koji ga podržavaju ne žele ekonomski razvoj Hrvatske, infrastrukturne projekte, veće plaće i socijalne naknade, nego žele porobiti institucije progona". Upitao je kakva bi reakcija bila da je on kao predsjednik Vlade i HDZ-a prozvao predsjednika Ustavnog suda "gnusom", a suce tog suda "istrošenim kuhinjskim elementima i bukvama" ili da nije poštovao presudu Vrhovnog suda. "Oni ne govore o Marini Lovrić Merzel, koja je osuđena, ni o Kovačeviću, zbog čega je nastalo ovo Milanovićevo ludilo od rujna 2020., to su sve njegovi frendovi. Potpuno je obezglavljen otkad postoji slučaj Kovačević", ustvrdio je Plenković, koji je i Most prozvao korumpiranim, zbog afere Mreža, ali i Možemo, zbog zapošljavanja u zagrebačkim gradskim institucijama.

Igor Bošnjak
NA ČELU VLADE
Govoreći o europskim izborima, Andrej Plenković je rekao kako očekuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a, a upitan odlazi li u Bruxelles na čelo Europske komisije, kazao je kako se ta priča ponavlja svako malo. Sigurno ostaje na čelu Vlade, što će se, dodao je, vidjeti vrlo skoro.

Možda ste propustili...

HSU O PROGRAMU ZA EUROPSKE IZBORE

Borba protiv siromaštva, najniža mirovina 491 €

BEZ NJIH JE ŽIVOT NEMOGUĆ

Međunarodni dan očaranosti biljkama

PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA

Penava: Ostajem gradonačelnik Vukovara