TvObzor
USKRS NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI

Prigodni program s brojnim vjerskim, dokumentarnim i igranim sadržajima
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Papa Franjo uputit će svoju poruku ‘’Gradu i svijetu’’ - ‘’Urbi et Orbi’’ sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu

I za ove je uskrsne blagdane Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila bogat prigodni program s brojnim vjerskim, dokumentarnim i igranim filmskim sadržajima.



Prvi program


Na Veliki petak, 29. ožujka, u udarnom terminu od 20.15 na rasporedu je dokumentarni film “Hodočasnici” o patnjama poljskih hodočasnika stradalih u prometnoj nesreći na putu u Međugorje, ali i Hrvatima koji su im pomažući svjedočili njihovoj vjeri, što im je pomoglo da i sami pronađu vjeru. U prometnoj nesreći koja se dogodila ujutro 6. kolovoza 2022. na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u slijetanju poljskog autobusa smrtno je stradalo 12 osoba, a 31 je ozlijeđena. I dok su Poljaci iz autobusa iskušavali smrt, bol i patnju, ali sačuvali ljubav, vjeru i nadu, Hrvati koji su im priskočili u pomoć svjedočeći toj vjeri i sami su je pronašli.

Nakon filma, u 21.15 na rasporedu je prijenos Križnog puta iz Koloseja. Na Veliki petak kršćani se spominju Kristove smrti na križu. Hrvatska televizija izravno prenosi Križni put iz Koloseja, koji prema tradiciji predvodi Sveti Otac. Komentator prijenosa je doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije.

U kasnom terminu od 23.05 slijedi film “Papa Franjo: Put do Svete stolice”. Ova biografska drama prati životnu priču Jorgea Marije Bergoglia, čovjeka koji će postati papa Franjo. Pripovijeda je španjolska novinarka Ana, koja se s njim upoznala na konklavi 2005. i pratila njegov put do konklave 2013., kada je izabran za papu.

Na Veliku subotu, 30. ožujka, u udarnom terminu od 20.15 na programu je Uskrsna čestitka zagrebačkog nadbiskupa, mons. Dražena Kutleše. On će vjernicima uputiti tradicionalnu uskrsnu čestitku s riječima nade i ohrabrenja u povodu najveće kršćanske svetkovine.

U večernjem terminu od 22.40 slijedi igrani film “Marija Magdalena”. Radnja se odvija u 1. stoljeću i prati djevojku slobodnog duha koja bježi od dogovorenog braka te nalazi utočište i smisao pridruživši se radikalnom novom pokretu koji predvodi Isus. Kao jedina žena među njegovim učenicima, Marija Magdalena prkosi predrasudama patrijarhalnog društva te doživljava duhovno buđenje i zatječe se u središtu povijesnih događaja koji će promijeniti svijet.

Nakon toga u 0.35 slijedi komedija “Arizona Junior”. Policajka Edwina tri je puta snimala za policijsku kartoteku sitnog lopova H. I. McDunnougha. Treći put mu je rekla da ju je dečko napustio, a on joj je odmah ponudi brak. Ožene se i žive sretno, ali ona ne može imati djece. U to vrijeme lokalni bogataš Nathan Arizona i njegova žena dobiju petorke. Jednog od njih, Nathana juniora, otme McDunnough. Ženino i njegovo veselje pomuti pojava starih zatvorskih “pajdaša” - braće Galea i Evellea Snoatsa.

Na Uskrs, u nedjelju, 31. ožujka, s početkom u 10 sati na rasporedu je Svetkovina Uskrsa, prijenos mise. Uskrsnuće Isusovo temeljna je istina naše vjere u Krista, kao središnja istina vjerovanja i življena u prvoj kršćanskoj zajednici, prenesena kao temeljna predaja, utvrđena spisima Novoga zavjeta, propovijedana kao bitni dio vazmenog otajstva zajedno s Križem. Uskrs je otajstvena stvarnost, izvor nevjerojatne snage i radosti za svjedočenje ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Svečano euharistijsko slavlje iz Bogoslužnog prostora bl. Alojzija Stepinca predvodit će mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit.

U 11.55 slijedi prijenos Urbi et Orbi iz Vatikana. U povodu najveće kršćanske svetkovine Uskrsa papa Franjo će uputiti svoju poruku ‘’Gradu i svijetu’’ - ‘’Urbi et Orbi’’ sa središnjeg balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu. Komentator prijenosa je doc. dr. sc. Krunoslav Novak, a urednica Antonia Hrvatin Roth.

U večernjem terminu od 20.15 na programu je popularni kviz “Superpotjera”, a nakon njega, u 21.15 slijedi povijesni spektakl “Gladijator”. Rimsko Carstvo, potkraj 2. stoljeća. Car Marko Aurelije pokušava spriječiti prodor barbarskih plemena na sjevernim granicama, u čemu mu presudno pomaže hrabri posinak i vojskovođa Maximus. Nakon pobjede u krvavom boju ostarjeli vladar upravo u Maximusu vidi svog nasljednika, iako ga u Rimu čeka njegov rođeni sin Komod. Doznavši da će ostati bez carske titule, Komod odluči ubrzati stupanje na prijestolje, te nakon očeve smrti zapovjedi ubojstvo Maximusa i njegove obitelji.

U kasnom terminu od 1.05 na programu je film “Posljednji dani u pustinji”. Dok luta pustinjom, posti i moli se, Isus Krist (E. McGregor) bori se s Đavlom (E. McGregor) za dušu jednog nomada (C. Hinds) i njegove obitelji.

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, u večernjem terminu od 22.30 slijedi film “Put”. Liječnik Thomas Avery dolazi iz Kalifornije u Francusku jer mu je u oluji u Pirenejima na hodočašću stradao sin Daniel. Shrvan tugom, Thomas odluči u ime svojega sina krenuti na hodočašće i stići do Santiaga de Compostele, gdje će prosuti Danielov pepeo. Kao i mnogi hodočasnici prije njega, krenuo je pješice na Put svetog Jakova. Ovo je snažna priča o obitelji, prijateljstvu i promjenama koje doživljavamo u životu.

Drugi program


Na Uskrs, u nedjelju, 31. ožujka, u terminu od 14.55 slijedi dokumentarni film “Ja ću ti pomoći”. Ovo je nadahnjujuće istraživanje istinskog značenja prijateljstva, velikodušnosti i ranjivosti. Priča je to o Justinu Skeesucku i Patricku Grayu, dvojici prijatelja koji se zapute na jedinstveno putovanje kad Patrick pristane na lud prijedlog - da gura svog najboljeg prijatelja Justina u kolicima 800 kilometara duž Puta za Santiago (Camino de Santiago) u sjevernoj Španjolskoj. Rezultat? Poseban film koji prikazuje hodočašće koje će ganuti gledatelje diljem svijeta koji vole priče o ljubavi, nadi, gostoljubivosti i snazi zajednice.

U udarnom terminu od 20.15 na rasporedu je epizoda dokumentarne serije “Desno na fotografiji” posvećena Ivanu Pavlu II., odnosno njegovu osobnom tajniku, kardinalu Dziwiszu, koji je tu dužnost obnašao 39 godina. Iz komunističke Poljske došao je u Rim s Karolom Wojtylom, budućim papom i jednim od najutjecajnijih ljudi na svijetu. Stanislas Dziwisz pripovijeda nam o jedinstvenim i prisnim trenucima koje je dijelio s Ivanom Pavlom II., čovjekom koji je pobijedio totalitarizam u Europi.

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, u jutarnjem terminu od 9.10 slijedi dokumentarni film “Uskrsna zvona zvone - O samostanskim tajnama i kulinarskim poslasticama”. Crkvena zvona zvone diljem zemlje tijekom uskrsnih blagdana i procesija, radosno naviještajući Kristovo uskrsnuće. Iako se zvona u Velikom tjednu odvoze u Rim i zamjenjuju čegrtaljkama, ona su neizostavan dio svih slavlja tijekom samih blagdana. No nisu sva zvona ista!

U 11.55 slijedi dokumentarac “Hotel Chocolat u vrijeme Uskrsa”, koji otkriva što se događa iza kulisa jednog od najvećih neovisnih britanskih proizvođača čokolade. Vidjet ćemo kako se u jednom danu proizvede milijun konditorskih proizvoda, kako se osmišljavaju i plasiraju novi proizvodi te kako se tvrtka priprema za predstojeći blagdan kad svi čokoladari imaju pune ruke posla.

U udarnom terminu od 20.15 gledamo dokumentarni film “Veliki izazovi pape Franje”. Ovaj film bavi se rasporedom snaga i izazovima na vrhu Katoličke Crkve. Godina je 2021., papa Franjo ima osamdeset i četiri godine. Javnozdravstvena kriza teško ga je pogodila, u Apostolskoj palači počinje rat za mjesto njegova nasljednika. Još prije nekoliko godina papa Franjo dizao je mnoštvo na noge. Argentinac Jorge Mario Bergoglio, izabran za papu u ožujku 2013., unio je svježu krv u Katoličku Crkvu. No kako danas stoji “papa siromaha i periferije”? Je li ispunio obećanja o promjenama koje su neki očekivali, a od kojih su drugi strahovali?

Nakon toga, u 21.15 slijedi komedija “Beskrajni dan”. Televizijskom voditelju vremenske prognoze, zvijezdi malih ekrana Philu Connorsu (B. Murray), dojadilo je ići treći put u provincijski gradić Punxsutawney. Naime, 2. veljače mora popratiti lokalni običaj, sviščevo “predviđanje” trajanja zime. Nakon obavljena posla on sa snimateljem i Ritom (A. MacDowell), simpatičnom mladom novinarkom, krene natrag u Pittsburgh, no zbog oluje moraju se vratiti odakle su krenuli. Uvjeren da je ovo samo kratka odgoda, Philu se sljedeći dan dogodi nešto o čemu nije niti sanjao: jučerašnji dan se ponovio, potpuno isti kakav je bio. A tako i sljedeći, i sljedeći, i sljedeći...
 
Danijel Miklić
Možda ste propustili...

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike